Berat Kandili Nedir? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

Berat Kandili Nedir?

31.01.2024

Berat Kandili, İslam dininin kutsal günlerinden biri olan ve her yıl Şaban ayının 14. günü ile 15. gününe bağlayan gece olarak kutlanan oldukça büyük bir öneme sahip bir gecedir. Tüm İslam aleminde sevapların çok fazla olduğuna inanılan Berat Kandili, Müslümanlar tarafından özel dualar eşliğinde ibadet edilerek geçirilir.

İslam inancına göre, Allah'ın rahmet ve mağfiretinin bol bol ihsan edildiği bir gecedir. Bu gece, tüm Müslümanlar için bir fırsat ve bir bağışlanma günü olarak kabul edilir. Kişilerin geçmişte ve gelecekte yapacakları ibadetlerle ilgili olarak karar verilir ve bu gece dualarla, ibadetlerle ve tövbelerle Allah'tan bağışlanma dileme zamanı olarak görülür. Müslümanlar için bir fırsat günü olarak kabul edilir ve bu nedenle tüm Müslümanlar, bu geceyi ibadet ve dualarla geçirerek, sevaplarına sevap katmayı amaçlar.

Berat Kandili’nin Önemi Nedir?

Berat Kandili, İslam inancına göre oldukça önemli bir gecedir. Bu gecede Cenab-ı Hak, herkesin bir yıl içinde yapmış olduğu bütün işlerini melekler aracılığıyla hükme bağlar. Bu gece duaların kabul olduğuna inanılır ve bu nedenle Müslümanlar özellikle bu geceyi ibadetle geçirmek isterler. Oruçlu geçirmek, namaz kılmak, Kur'an okumak ve sadaka vermek gibi ibadetler bu gecenin önemine vurgu yapar. Bu gece aynı zamanda bir fırsat olarak görülür, insanlar bu geceyi ibadet ederek günahlarından arınmaya çalışırlar. Berat Kandili'nde yapılan duaların ve ibadetlerin kabul edildiğine inanılır ve bu nedenle bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek isteyen Müslümanlar için oldukça önemlidir.

2024 Berat Kandili Ne Zaman?

Berat kandili, Şaban ayının 14. günü ile 15. günü arasındaki gecede gerçekleşen bir kandildir. Her yıl geriye doğru giden Berat Kandili 2024 yılının 24 Şubat pazartesi günü idrak edilecek.

Berat Kandili Namazı

Berat gecesi, Ramazan ayından önceki mübarek günlerden biri olarak kabul edilir. Bu gecede yapılacak ibadetler, inananlar için büyük bir önem taşır. Berat Kandili Namazı da bu önemli gecede kılınan bir ibadet olarak geçer. Bu namaz, 12 rekât nafile namaz olarak kılınır. Her 2 rekâtta bir selam verilerek toplamda 6 defa selam verilir. Her rekâtta Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den sure okunur. 2. rekât sonrası ise bir selam verilir.  Namaza tekbir getirilerek başlanır ve böylece 12 rekât tamamlanır, sonunda tövbe edilir.

Berat Kandili Orucu

Berat Kandili Orucu, Şaban ayının 14. günü gece sahur yaparak Ramazan ayında tutulan oruçlar gibidir. Bu oruç, nafile oruçlar arasında yer alır ve isteyenler tarafından aynı şekilde tutulabilir. Berat Kandili’nde oruç tutmak isteyenler, 14. gün akşamında ezanında iftar yaparlar ve akşam namazı sonrasında nafile bir şekilde oruca niyet ederek tutmaya başlarlar. Sonrasında, 15. gün tekrarlanabilir. Bu oruç, kişisel bir tercihtir ve dinen zorunlu bir ibadet değildir. Ancak Müslümanlar için bu gecenin feyizli olduğuna inanılır ve bu nedenle oruç tutmak ibadetin bir parçası olarak kabul edilir. Berat Kandili Orucu, duaların kabul edildiği, günahların affedildiği bir gece olarak kabul edilir. Dolayısıyla Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmeyi tercih eder ve oruç tutarak bu özel gecenin manevi atmosferinden istifade etmeyi amaçlarlar.

Berat Kandili Duası

Bu geceyi ihya etmek için yapılan duaların kabul edildiğine inanılır. Berat Kandili Duası, tövbe yönünde yapılan bir dua olup, Allah'tan günahların affı ve dünyalık isteklerin yerine getirilmesi için yapılan dualardır. Bu gece, insanların geçmiş yılda işledikleri günahlarından tövbe edip, Yaradanlarından affedilmeye niyetlenirler. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) de bu gecenin anlamından dolayı dua ederdi. Berat Kandili Duası, insanların Rabbimizden af, mağfiret ve bağışlanma dilemek için yaptığı önemli bir ibadettir. Bu gecede yapılan dua, kişinin kalbindeki samimi isteklere ve Allah katında mahşerde hesap vereceği günahlarına karşı bir adımdır. Bu gece, dünya ve ahiret saadeti için yapılan dua etmek için bir fırsattır.

Hz. Muhammed (s.a.v) berat gecesinde şu şekilde dua etmektedir: "Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Ey Allah! Ceza ve cehennem azabından korunmaya sığındım. Sen yücesin ve senin övgülerini dile getirmek için kelimeler bulamıyorum. Sen gerçekten kendini övdüğün gibi hak ediyorsun." Bu dua ile günahların affedilir. Bunun yanı sıra berat gecesinde; Rad suresi 39. ayet, Duhan suresi 4. ayet bol miktarda okunarak Allah'a dua edilir.

Berat Gecesi İbadetleri

Bu gecede ibadetler artırılmalı, Kur'an-ı Kerim okunmalı ve okuyanlar tarafından dinlenmeli ve üzerine düşünülmelidir. Kötü alışkanlıklardan vazgeçilmeli ve dua edilmelidir. İslam dinine göre, bu gecede Allah, o yıl içinde kişinin yaşayacağı olaylarla ilgili kararlarını değiştirir. Bu nedenle Müslümanlar, bu gecenin kıymetini bilerek dua ve ibadetlerle geçirmelidir. Ayrıca, bu gece ziyafeti verilmeli ve fakirlerle paylaşılmalıdır.

• Oruç tutmak

• Nafile namazı ve Kaza namazı kılmak