Kurban Duası - Kurban Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kurban Duası

11.09.2024

Kurban Duası

Kurban kesmek, her yıl Kurban bayramında Allah’ın rızasını almak için yapılan ibadetlerden biri olmaktadır. Kurban bayramının ve kurban kesmenin amacı Allah’ın varlığına inanmak, vermiş olduğu nimetlere şükretmek ve Müslümanlar olarak birlik beraberliği korumak olmaktadır.

Kurban kesmek maddi gücü yeterli olan her Müslüman için farz bir ibadet olmaktadır. Kurban keserken ise kişinin ister kurbanı kessin ya da kesmesin kurban sahibinin kurban duası okuması gerekmektedir. Özellikle de dua tam olarak kurban kesilirken okunmalı veya bir kişiye vekalet vererek o kişi tarafından okunması gerekmektedir.

Kurban kesimi esnasında birçok detay bulunmaktadır. Bu anlamda da kesilecek olan kurban kesimden önce hayranın yüzü ve ayakları kıbleye çevrilmesi gerekmektedir. Ardından hayvanın sağ ayağı serbest bırakılarak diğer ayakları bağlanmalıdır. Kurban sahibi ise kıbleye doğru dönerekkurban kesiminde kurban duası okumalıdır.

Kurban Duası ve Türkçe Anlamı Nedir?

Kurban Duasının Arapça okunuşu şu şekildedir;

  • İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.

Kurban duası Türkçe meali ise şu şekildedir;

  • “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

Okunan dua ve ayetlerden sonra kurban kesim işlemleri başlanmaktadır. Kurbanı kesmeden önce kurbanı kesecek kişi de belli dualar okumaktadır. Okuyacağı dua ise “Allahü ekber, Allahü ekber.La illallahü vallahü ekber. Allahü elber ve lillahil hamd” denilmektedir. Ardından da “Bismillahi Allahü ekber” diyerek kesime başlamaktadır.

Dualar okunduktan sonra ise kurbanı kesecek olan kişinin tek bir hamde de keskin bir bıçak ile hayvana can çektirmeden kesmesi gerekmektedir. Kesim tamamlandıktan sonra ise kanın akmasını beklemek gerekmektedir. Kan akıtılması tamamlandıktan sonra ise hayvanın baş ve gövdesi ayrılarak kesimin diğer bölümüne geçilmektedir.

Kurban ibadetini yerine getirirken dualarla bu anı taçlandırmak, hem ibadetin ruhuna hem de geleneklerimize uygun bir davranıştır. Eğer siz de bu manevi ibadete katkıda bulunmak, ancak bireysel olarak kurban kesemiyorsanız, kurban bağışı yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaşabilir, dualarınızın bereketini başkalarının sofrasına taşıyabilirsiniz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurbanın Yenmeyen 7 Bölgesi Hangileridir?
    İslam dininde kurban olarak ya da başka amaçla kesilmiş olsun, etlerin yenmesi helal olan hayvanlar belli kurallara tabidir. Bu kurallar arasında, bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nelerdir? ne yapılması gerekiyor?
  • Hangi Hayvanlardan Kurban Olur?
    İslam dinine göre davar, sığır ve deveden kurban olur. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bu üç hayvan türünden birini seçebilirler.
  • Kurbanı Dağıtmak Şart mı?
    İslam dininde kurban ibadeti önemli bir yere sahiptir, ancak kurban etinin dağıtılması mecburi değildir. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanın etiyle ilgili farklı uygulamalar mümkündür
  • Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
    Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanan dini bayramlardan biridir. Peki Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı, tarihi neye dayanır ve bu özel günün anlamı nedir?
  • Tek Gözü Kör Olan Hayvan Kurban Olur mu?
    Kurban Bayramı yaklaşırken sıkça sorulan dini sorular arasında “Tek gözü kör olan hayvan kurban olur mu?” sorusu yer alıyor.