Kurban Duası - Kurban Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kurban Duası

11.09.2024

Kurban Duası

Kurban kesmek, her yıl Kurban bayramında Allah’ın rızasını almak için yapılan ibadetlerden biri olmaktadır. Kurban bayramının ve kurban kesmenin amacı Allah’ın varlığına inanmak, vermiş olduğu nimetlere şükretmek ve Müslümanlar olarak birlik beraberliği korumak olmaktadır.

Kurban kesmek maddi gücü yeterli olan her Müslüman için farz bir ibadet olmaktadır. Kurban keserken ise kişinin ister kurbanı kessin ya da kesmesin kurban sahibinin kurban duası okuması gerekmektedir. Özellikle de dua tam olarak kurban kesilirken okunmalı veya bir kişiye vekalet vererek o kişi tarafından okunması gerekmektedir.

Kurban kesimi esnasında birçok detay bulunmaktadır. Bu anlamda da kesilecek olan kurban kesimden önce hayranın yüzü ve ayakları kıbleye çevrilmesi gerekmektedir. Ardından hayvanın sağ ayağı serbest bırakılarak diğer ayakları bağlanmalıdır. Kurban sahibi ise kıbleye doğru dönerekkurban kesiminde kurban duası okumalıdır.

Kurban Duası ve Türkçe Anlamı Nedir?

Kurban Duasının Arapça okunuşu şu şekildedir;

  • İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn.

Kurban duası Türkçe meali ise şu şekildedir;

  • “Ben hanîf olarak, yüzümü gökleri ve yeri yoktan yaratan Allah'a çevirdim ve ben müşriklerden değilim."

Okunan dua ve ayetlerden sonra kurban kesim işlemleri başlanmaktadır. Kurbanı kesmeden önce kurbanı kesecek kişi de belli dualar okumaktadır. Okuyacağı dua ise “Allahü ekber, Allahü ekber.La illallahü vallahü ekber. Allahü elber ve lillahil hamd” denilmektedir. Ardından da “Bismillahi Allahü ekber” diyerek kesime başlamaktadır.

Dualar okunduktan sonra ise kurbanı kesecek olan kişinin tek bir hamde de keskin bir bıçak ile hayvana can çektirmeden kesmesi gerekmektedir. Kesim tamamlandıktan sonra ise kanın akmasını beklemek gerekmektedir. Kan akıtılması tamamlandıktan sonra ise hayvanın baş ve gövdesi ayrılarak kesimin diğer bölümüne geçilmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir