Pandemide Yararlı Besinler - Kadın Kolları | Kardeş Eli Derneği

Pandemide Yararlı Besinler

26.04.2021

Pandemide yararlı besinler tüketmek bu süreci daha güvenli ve rahat yaşamamızı sağlayacaktır. Bağışıklık sistemimizin güçlü kalması, vücut direncimizin düşmemesi için faydalı gıdâlar tüketmeye ihtiyacımız vardır. Bu, Coronavirüs’e ve başka hastalıklara yakalanma riskimizi düşürecek, kendimizi hep zinde ve dinç hissetmemizde büyük rol oynayacaktır. Tabii ki sağlıklı ve yeterli beslenmenin fiziksel aktiviteyle, bol su tüketimiyle ve düzenli uykuyla desteklenmesi gerekir.

Pandemide Nasıl Beslenmek Gerekir?

1. Her öğünde tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Buna göre menüde her zaman pişmiş veya çiğ sebze, çorba veya tam tahıllı bir ürün, meyve olmalıdır. Ayrıca protein miktarı yüksek yiyecekler (balık, et, tavuk, yumurta, kuru baklagil ve yağlı tohum gibi şeyler) de her gün mutlaka tüketilmelidir. (Tabii ki burada kastedilen, hepsinin aynı anda yenmesi değildir. Örneğin haftada bir gün balık tüketiliyorsa birkaç gün kuru baklagil yenebilir.)
  2. Karantinada nasıl beslenilmeli? sorusunun cevabında bir başka önerimiz kalsiyum ihtiyacımızı en iyi şekilde gidermektir. Yoğurt, süt, peynir, ayran gibi süt ve süt ürünleri de beslenme programından eksik edilmemesi gereken kalsiyum kaynaklarıdır.
  3. Yemeklerde paket yağ, margarin gibi sağlıksız yağlar yerine; doğal zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar kullanılmalıdır.
  4. Kızartmalardan, abur-cubur ve fast-food ürünlerden kaçınılmalıdır.
  5. Yemekleri haşlama, fırınlama, ızgarada veya buharda pişirme gibi yöntemlerle hazırlamalıdır. Kavrulan, kızartılan, tütsülenen yiyeceklerin kalori değeri daha yüksektir.
  6. Mevsimine göre sebze ve meyveler tüketilmelidir. Nârenciye grubunda yer alan meyveler, yeşil ve kırmızı biber, maydanoz bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Bunlara ağırlık vermeli; yemeklere limon sıkmayı ihmal etmemelidir.
  7. Bol sıvı ve su alımı yapılmalıdır. Günlük 10-12 bardak su içmeye özen göstermelidir. Bunun yanı sıra günde 1-2 fincanı geçmemek şartıyla bitki çayı da içilebilir.
  8. Karantinada nasıl beslenmek gerekir? diye düşünenler sofrasında kuru baklagillere de yer açmalıdır. Bunlar da bolca protein içerir. Fasulye çeşitleri, nohut, yeşil mercimek, barbunya gibi gıdâlardan zengin beslenilmelidir.
  9. Her hafta balık tüketilmelidir. Tâze balık yoksa konserve veya dondurulmuş balık alternatiflerine yönelmek mümkündür.
  10. PROBİYOTİK takviyesi yapılmalıdır. Turşu ve yoğurt buna örnektir. Söz konusu gıdâlar bağışıklık sistemini destekleyen yararlı mikroorganizmalar ihtiva eder.

Pandemide Uzak Durulması Gereken Besinler

Pandemide nasıl beslenmeli? endişesini taşıyanlar bu listede bildirilen gıdâlardan kaçınmaya, hiç olmazsa seyrek aralıklarla çok az tüketmeye dikkat etmelidir:

• Beyaz ekmek
  • Hamur işi ürünler
  • Kızartmalar
  • Şekerli içecekler ve şekerli besinler
  • Pastırma, sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri
  • Patlamış mısır, cips, tuzlu kurabiye, hazır sos gibi aşırı tuzlu ürünler
  • Enerji içecekleri

Pandemide Beslenme Önerileri

Pandemi döneminde beslenme önerileri yediden yetmişe herkesin uygulaması gereken kurallardır. Bu kapsamda şunlara da riâyet edilmelidir:

• Her zaman yavaş yavaş, çok çiğneyerek yemeye çalışmalıdır.
  • Yemekler ve etler iyi pişirilmeli; çiğ kalmamasına ihtimam gösterilmelidir. Yoksa hijyen ve sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
  • Gıdâlar uygun koşullarda saklanmalı; mutfağın ve yiyeceklerin temizliği konusunda son derece hassas davranmalıdır.
  • Gerekiyorsa bir uzmana danışarak vitamin ve mineral takviyesine de başlanabilir.
  • Küflenmiş, çürümüş, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş, rengi, tadı veya kokusu değişmiş ürünleirn tüketiminden sakınılmalıdır.
  • Her gün belli miktarda kuru yemiş tüketmelidir. Fıstık, fındık, ceviz, bâdem, kabak çekirdeği tercih edilebilecek bazı seçeneklerdendir.
  • Ara öğünler aksatılmamalıdır. Öğün aralarında tâze veya kuru meyve, kuru yemiş, yoğurt, bitki çayı gibi şeyler tüketilebilir.
  • Sarımsak ve soğan da beslenme düzenine dâhil edilmelidir. Bunlar çok güçlü doğal antioksidanlardır. Çiğ olarak yiyemeyenler bunları yemeklere ekleyerek de faydalarına kavuşabilir.
  • Karabiber, zerdeçal, zencefil gibi baharatlar kullanılmalıdır. Bunları yemeklere ilâve etmek bağışıklık sistemine ekstra kuvvet kazandırmak demektir.
  • Soğuk sıkım çörek otu yağından her gün bir tatlı kaşığı kadar tüketmelidir.
  • Yine günde 1 tatlı kaşığı propolis, pekmez veya bal yemek de vücudun savunma sistemine ciddi katkıda bulunacaktır.
  • Çiğ mantı, çiğ dolma, çiğ et, az pişmiş şeyler tüketilmemelidir.Alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır. Bunlar vücut direncimizi kırar, Coronavirüs’e açık hâle getirir.
  • Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Havaic-i Asliye(Asli İhtiyaçlar) Nedir?
    İslam dininin sosyal adalet ve ekonomik dengeyi gözetme prensiplerinden biri olarak önem taşıyan "havaic-i asliye," temel ihtiyaçları ifade eden bir kavramdır.
  • Fıtır Sadakası Nedir ve Ne Zaman Verilir?
    Ramazan ayının sonuna yetişen ve asli ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı mala sahip olan her Müslüman'ın vermesi gereken sadaka-i fıtır, yani fıtır sadakası, İslam dininde önemli bir yer tutmaktadır.
  • Afrika'ya Yardım: Kalbinizden Gelen Destek
    Afrika'ya yardım faaliyetleri, dünyanın en fazla yapıldığı kıtalar arasında yer almaktadır. Afrika yardım dernekleri arasında bulunan Kardeş Eli Derneği, bölgedeki insanların yaşadığı zorlukları hafifletmek ve fark yaratmak için büyük çaba harcamaktadır.
  • Askıda Yemek Nedir?
    Ülkemizin sıcak insan ilişkilerine ve toplumsal değerlere önem veren kültürümüzde askıda yemek geleneği, toplum olarak dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde ne kadar önemli olduğu her geçen gün daha iyi anlamaktayız.