Pandemide Çocuk Sağlığı - Kadın Kolları | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Pandemide Çocuk Sağlığı

07.04.2021

Pandemide çocuk sağlığı her zamankinden daha çok hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Çocukların savunma sistemi yetişkin bireylere göre zayıftır. Şimdi küresel çapta bir salgın mevcuttur ve çocuklar sıkı tedbirlerle korunmaya ihtiyaç duymaktadır.

 

Anne-babalar çocuklarının Coronavirüs’e yakalanmaması için son derece dikkatli olmalı; sağlıklı beslenme, hijyen, sosyal mesafe kurallarına uymalarını sağlamalıdır.

 

Çocuklarda Coronavirüs Nasıl Gerçekleşir?

 

Bebeklerin ve çocukların da Covid-19’a yakalanması mümkündür. Fakat küçük yaştaki bireylerde Coronavirüs hastalığı çoğu zaman herhangi bir semptom göstermeden veya hafif klinik bulgularla seyreder. Eğer çocuğun bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir hastalığı varsa, düzenli olarak bazı ilaçlar kullanıyorsa Covid-19’a yakalandığı takdirde daha ağır bir tablo ile karşılaşılabilir.

 

Çocukta devamlı iştahsızlık, halsizlik, düşmeyen ateş ve öksürük gibi belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Kimi zaman bu şikâyetlere kusma, ishal ya da solunum güçlüğü eşlik edebilir. Bu gibi işaretleri hafife almamak ve çocuğu muhakkak bir hastaneye götürmek lâzımdır.

 

Çocuklar Coronavirüs’ten Nasıl Korunur?

 

Pandemide çocuk sağlığı Coronavirüs yüzünden bozulmasın istiyorsak onlara maske takmaları, sosyal mesafeyi korumaları, ellerini sık aralıklarla sabunlayıp yıkamaları gerektiği öğretilmelidir. Virüsün bulaşma yolu sadece yakın temas değildir. Kirli yüzeylere dokunup elleri yıkamadan ağza, buruna veya gözlere değdirmek de enfekte olmaya sebebiyet verir.

 

Bunun için çocuklara dışarıda herhangi bir yere dokunduklarında ellerini yıkamadan yüzüne sürmemeleri tenbihlenmeli; Covid-19 önlemlerine uymaları noktasında teşvik edilmelidir.

 

Çocuklarda Coronavirüs Önlemleri erişkinlerle hemen hemen aynıdır. Kalabalık ortamlarda bulunmamak, hasta kişilerden veya hasta olma riski olanlardan uzak durmak, sosyal izolasyona özen göstermek, maske-dezenfektan kullanmak, elleri sık sık bol su ve sabunla yıkamak çocukların da uyması gereken kurallardır.

 

Çocukların meyve-sebze tüketimine daha fazla ağırlık vererek bağışıklıksistemini güçlü tutmaları çok önemlidir. Bundan dolayı onların beslenmesi takip edilmeli; vitamin ve mineralden zengin beslenmeleri sağlanmalıdır.

 

Pandemi Döneminde Çocuklu Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

 

  1. Çocukların rutin kontrolleri ihmal edilmemelidir. 2 yaş altındaki çocukların büyüme-gelişme takibi aksatılmamalı ve aşıları unutulmamalıdır.
  2. Çocuğunda doğumsal kalp hastalığı, diyabet, immün yetmezlik, kanser, astım, metabolik hastalık ve benzeri bir sağlık sorunu olan ebeveynler çocuk endokrinolojisi ve çocuk enfeksiyon hastalıkları gibi ilgili bölümlerle irtibatta kalarak onun yönlendirmelerine uygun hareket etmelidir. Gerekiyorsa Covid-19 önlemlerini almak şartıyla çocuğu hastaneye götürerek tedavisini yaptırmaktan kaçınmamalıdır. Virüs bulaşır endişesiyle çocuğu doktora muayene ettirmemek ve mevcut hastalığının tedavisinde geç kalmak büyük riskler doğurur.
  3. İzole yaşam tarzı çocukların öğün alışkanlıklarında değişikliğe yol açabilir. Anne-babalar bu konuda da üzerine düşeni yapmalı; çocuklarının düzenli, sağlıklı ve yeterli beslenmesi için onlara destek olmalıdır. Ana ve ara öğünlerde zararlı şeyler tüketmesi önlenmeli; yemek saatlerini atlamadan vaktinde beslenmesine ihtimam gösterilmelidir. Asitli içeceklerden, kızartılmış ürünlerden ve hazır gıdâlardan kaçınmaları; haftada 1-2 gün balık tüketmeleri de oldukça mühimdir.
  4. Pandemi döneminde çocuk sağlığının korunması için uyku düzenini de es geçmemelidir. Çocuklar evde olmanın verdiği rahatlık ile gece geç saatlere kadar uyanık kalıyorlarsa bu durum hem onların sağlığına olumsuz etkide bulunur hem de online eğitimdeki verimliliği ve başarıyı düşürür.
  5. Pandemi sürecinde devamlı evde olmak çocukta birtakım ruhsal sıkıntılara neden olabilir. Ayrıca bu durumda çocuk, vaktini sürekli bilgisayar, telefon ve televizyon gibi cihazlara harcayabilir. Bunun önüne geçilmeli; çocuklarla evde öğretici aktiviteler yapılmalıdır. Beraber kitap okumanız, yemek yapmanız, sohbet etmeniz, hatta bazen aile üyelerinin internet üzerinden konuşması, çeşitli eğlenceli etkinlikler gerçekleştirmeniz çocukların ruhsal sağlığına büyük katkıda bulunacaktır.
  6. Çocuğun fiziksel aktivite ihtiyacı da gözardı edilmemelidir. Hareketsizliğin bedensel ve zihinsel zararlarını engellemek adına, onların spor yapmalarına destek olunmalıdır. Çocuklar için evde egzersiz imkânları oluşturulmalı; bazen de kontrol tedbirlerini dikkate almak koşuluyla doğada egzersiz yapmasına izin verilmelidir.

 

Pandemide Çocuk Psikolojisi

 

  1. Pandemide çocukların sağlığı psikolojik bakımdan da düşünülmelidir. Bu dönemde sinirlilik, kaygı, sık ağlama, içe kapanıklık, takıntı, huy değişikliği, idrar kaçırma, yeme bozukluğu veya uyku problemleri görülebileceği unutulmamalıdır.
  2. Çocuklara bununla baş edebilmeleri için korkmalarının ve kaygılanmalarının doğal bir şey olduğu söylenmelidir. Bunun, tehlikelere karşı önlem alabilmemiz için vücudumuz tarafından meydana getirildiği anlatılmalıdır.
  3. Merak ettiği ne varsa uygun bir dille cevaplanmalı; aklında soru işareti bırakılmamalıdır. Pandemiyle ilgili doğru bilgiler onların yaşına göre ifadelerle güven verici bir şekilde aktarılmalı, bu sürecin geçici olduğu empoze edilmelidir.
  4. Çocuğa onu sevdiğinizi ve her zaman yanındaolduğunuzu hissettirmeniz pandeminin ruhsal etkilerini en aza indirecektir. Fakat virüsten korunmak için dikkat etmesi gerekenleri açıklarken abartılı davranmaktan uzak durulmalı; çocuğa yanlış tavsiyelerde bulunulmamalıdır.
  5. Bu hastalığa karşı evimizde güvende olduğumuz, kurallara uyarsak buna yakalanmayacağımız bildirilmeli; çocukların bu hastalığa maruz kalsa bile hafif atlattıkları belirtilmelidir.
  6. Doğruluğu kanıtlanmamış bilgiler ve kulaktan dolma söylentiler çocukla paylaşılmamalı; kafa karıştıran konuşmalardan, gereksiz ayrıntılardan uzak durulmalıdır.
  7. Haber izlemeleri kısıtlanmalıdır. Çocukların korkunç videolarla ve görsellerle karşılaşması engellenmelidir.
  8. Ders haricinde de arkadaşları ve öğretmenleriyle mesajlaşması, görüntülü ve sesli konuşarak iletişimde kalması yararlı olacaktır.
  9. Uzaktan eğitimin, ödevlerin, teknoloji kullanımının, oyun oynama-yemek-uyku saatlerinin takibi ve kontrolü yapılmalıdır. Kısaca ebeveynler çocuklarını asla ilgisiz bırakmamalıdır.
  10. Bu önerilere göre hareket edildiği halde çocuklarda ruhsal problemler gözlemleniyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kardeş Eli Derneği kimin, güvenilir mi? Kardeş Eli hangi cemaate bağlı? Kardeş Eli insani yardım derneği güvenilir mi?
    Yeryüzünde paylaşma ve yardımlaşmanın egemen olması için kardeşlik bilinciyle dünyanın her yerinde muhtaç ve mazlum bütün insanlara ihtiyaç duydukları yardımları gerçekleştirerek her insanın iyi yaşam şartlarında yaşamasına öncülük etmek. İnsan haklarını ihlal eden her türlü politika ve ideolojiye karşı insanlığın yanında olarak gerekli çalışmaları gerçekleştirmektir.
  • Kardeş Eli
    Kardeş eli, dayanışmanın en güçlü simgelerinden biridir. Bu kavram, insanların birbirlerine yardım etme ve destek olma arzusunu temsil eder. Kardeş eli ile toplum içindeki bağlar güçlenir ve insanlar arasında daha sağlam ilişkiler kurulur. Kardeş eli ile dayanışma kültürü yaygınlaşır ve toplumun her kesimi birbirine destek olur. Bu sayede sosyal yardımlaşma ağı güçlenir ve insanlar daha mutlu ve huzurlu bir yaşam sürer
  • Fatiha Suresi’nin Anlamı
    Fatiha Suresi Kuran’ın ilk suresi olup, İslam dini için büyük bir öneme sahiptir. Fatiha kelime manası olarak “açılış” ve “başlangıç” anlamına gelir. Bu Sure, Allah'a olan bağlılığımızı ve O'ndan yardım isteğimizi ifade eder. Aynı zamanda doğru yolu bulmak için Allah'tan rehberlik talep eder. Müslümanların namazlarında bu sureyi okuması, hem kişisel bir dua hem de toplumsal bir ibadet olarak büyük bir öneme sahiptir. Anlamını bilmemiz surenin amacını ve konusunu kavramak açısından oldukça önemlidir.
  • Yasin Suresi
    Yasin Suresi Kur'an-ı Kerim'in merkezi olarak tanımlanmaktadır. 83 ayetten oluşan bu eser, adını tevhid, peygamberlik ve ahiret konularını konu alan ilk ayetinden almaktadır. Peygamberimiz Hz, Muhammed (sav)'in bizi sık sık okumaya teşvik ettiği ve faydaları saymakla bitmeyen bir duadır. Bu sureye Yasin Suresi veya Yasin Şerif denir ve 83 ayetten oluşmaktadır. Pek çok faziletiyle Yasin Suresi'nin okunması, Hz. Muhammed'in okunmasıyla aynıdır. Hz. Muhammed tarafından tavsiye edilmiştir.
  • Yasin Suresi Okunuşu
    Yasin Suresi ya da Yasin-i Şerif olarak adlandırılan bu sure 83 ayetten müteşekkildir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tarafından tavsiye edilmiş olan ve pek çok fazileti bulunan Yasin Suresi okunuşu,