Aile İçi Huzur - Kadın Kolları | Kardeş Eli Derneği

Aile İçi Huzur

07.04.2021

Aile içi huzur bir evi yuva yapan en önemli şeydir. Ailesinin yanında huzur bulamayan insanlar bunu genellikle başkalarına da yansıtır ve diğer insanlarla sağlıklı ilişki kurması mümkün olmaz. Bilindiği gibi aile toplumun en küçük birimidir. Sürekli geçimsizlik içerisinde yaşayan, birbirine karşı sevgi ve saygı duymayan ailelerin oluşturduğu bir toplumda hep kaos olacağı şüphesizdir. Aile içi huzur kişilerin zihinsel ve bedensel sağlığı, iş ve eğitim hayatındaki başarısı, geleceğe bakış açısı üzerinde de son derece etkilidir.

Bir evden kavga gürültü eksik olmuyorsa bu durum kişilerin yaşam enerjisini düşürecek, motivasyonunu kaybetmesine yol açacaktır. Bu da okuldaki veya çalışma hayatındaki performansını olumsuz etkileyecektir. Devamlı aile üyelerinin kavgalarına tanık olan veya onlarla tartışan çocuklarda içe kapanıklık, yabancılaşma duygusu, değersiz hissetme, özgüvensizlik ve benzeri sorunlar gelişebilir. Hep stresli bir ortamda yaşamak bir süre sonra çeşitli fiziksel rahatsızlıkların görülmesine de sebebiyet verebilir.

Sonuç olarak aile fertlerinin birbirine bağlılığı, aile müessesesinin devamı huzura bağlıdır. Huzur olmayan bir yuvanın er ya da geç yıkılması kaçınılmazdır.

Herkes evine gittiğinde huzurla dinlenmek ister. Akraba ziyaretinin, alışverişin, yorucu bir günün ardından evine gelip rahatlamayı, ‘insanın evi gibisi yok’ demeyi arzu eder. Fakat huzur olmayan bir ev insan için otelden farksızdır.

Aile İçi Huzursuzluk Sebepleri

• Ekonomik sıkıntılar
  • Baskıcı tutum
  • Aile bireylerinin birbirine yeterince vakit ayıramaması, iletişimsizlik
  • Kayınvâlide, kayınpeder, görümce ve elti gibi akrabaların aile ilişkilerine müdahale etmesi
  • Kişilerin sorumluluklarını bilmemesi ve uygulamaması
  • Çiftlerin birbirini tanımadan veya sırf maddi kaygılarla evlenmesi
  • Cinsel tatminsizlik
  • Zengin veya kültür seviyesi yüksek olan erkeğin ya da kadının eşine üstünlük taslaması, onu hor görmesi

Ailede Huzur İçin Öneriler

Huzurlu bir aile ortamı için yapılması gerekenler sadece ebeveynleri değil herkesi yakından ilgilendirmektedir. Herkes kendi sorumluluklarını bilip bu doğrultuda hareket edilirse mutluluk ve huzur o evden eksik olmayacaktır.

Aile içi huzuru sağlama adına dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

Empati Kurmak

Her aile bireyi kendini karşısındakinin yerine koyarak hareket etmelidir. Aile bireyleriyle konuşurken ‘bu sözüm onu kırar mı? Bana söylenseydi ne hissederdim?’ diye düşünmeli; özellikle tartışma ânında kendini onun yerine koyarak hareket etmeli ve olayların büyümesini engellemelidir. Ailedeki diğer fertleri de ilgilendirecek bir şey yapmadan önce onların fikrini de sormalı; kararlar birlikte alınmalıdır.

Özel Hissettirmek

Anne ve baba çocuğa onu sevdiğini, değer verdiğini ve onun kendileri için diğer çocuklardan farklı olduğunu söz ve davranışlarıyla belli etmelidir. Başarılarını takdir edip ödüllendirmeli, hiçbir sebep olmasa bile sarılıp öpmekten ve güzel şeyler söylemekten çekinmemelidir.

Çocuklar da anne-babalarına böyle muamelede bulunmalı, herkes tatlı sürprizler yaparak veya hiç olmazsa ‘seni seviyorum, benim için çok önemlisin’ diyerek bile sevgisini dışarı yansıtmalıdır.

Hoşgörülü Davranmak

Aile içi huzur formülü tek kelimeyle ‘hoşgörü’ diye özetlenebilir. Kimsenin birbirine tahammül edemediği, hatasını yakalamak için fırsat kolladığı, en ufak yanlışını büyütüp –deyim yerindeyse- devlet meselesi hâline getirdiği bir evde huzurdan bahsedilemez.

Herkes birbirine karşı anlayışlı olmalı, insanlık hâli yapılan hatalara müsamaha gösterilmelidir. Tabii ki bu, ‘anne-babamızın yanlışlarını kabul etmeliyiz’ veya ‘ebeveynler çocukları ne yapıyorsa göz yummalı, kötü kişilerle arkadaşlık etmesini veya kötü alışkanlıklar edinmesini tolere etmelidir.’ anlamına gelmez. Böyle yapmak hoşgörülü davranmak değil, onu uçuruma giderken görüp öylece seyretmek olur.

Anne-babalar yeri geldiğinde çocuklarını uyarmalı fakat bunu tatlı dille yapmalıdır. Cezalandırmak, şiddete başvurmak, bağırmak ve hakaret etmek hiçbir zaman çözüm getirmeyecektir. Bu, eşler arasında da böyledir.

Tutumlu Olmak

Aile huzuru için yapılacaklar arasında, harcamalara dikkat etmenin de önemli bir yeri vardır. Meydana gelen tartışmaların en büyük sebeplerinden biri ekonomik sorunlardır. Bazı aile bireylerinin saçıp savurması, gereksiz şeylere para harcaması tüm ailenin huzurunu bozacaktır. Herkes tasarrufa önem vermeli, mümkün olduğunca aile bütçesine katkıda bulunmaya çalışmalıdır.

Güler Yüzlü ve Tatlı Dilli Olmak

Ailede huzur nasıl sağlanır? sorusunun kilit cevabı bu ikisidir. Tatlı dil ve güler yüz, hiçbir masrafı olmayan iki büyük hediyedir. Bunları aile bireylerimizden esirgemememiz gerekir. Her şeyin yoluna girmesinde sandığımızdan daha etkili olacaktır.

Aile Huzuru İçin Tavsiyeler

Aile huzuru nasıl elde edilir? diye düşünenlere birkaç önerimiz daha vardır:

1. Beraber kitap okumalı, dışarıda vakit geçirmeli, ev içinde faydalı aktiviteler yapmalıdır. Eşler ve çocuklar birbirine ev işlerinde yardımcı olmalıdır.
  2. Birlikte vakit geçirirken televizyon ve telefonla meşgul olmamalı; samimi bir sohbet ortamı oluşturulmalıdır. Herkes birbirini dinlemeyi bilmeli, her gün o günün nasıl geçtiği hakkında konuşup varsa sorunlara çözüm bulmaya çalışmalıdır.
  3. Sakin olmayı bilmelidir. Sinirliyken konuşmak yanlış kararlar alınmasına yol açacaktır. Tartışma çıktığında her iki tarafın birbirine zaman tanıması en doğrusudur.
  4. Erkek de kadın da bakımına, temizliğine özen göstermeli; ev içinde pespâye bir şekilde dolaşmamalıdır.
  5. Doğum günü, evlilik yıldönümü gibi özel günler unutulmamalıdır.
  6. Küçük kâğıtlara sevgi sözcükleri yazıp eşinizin görebileceği yerlere bırakmanız harika bir jest olacak ve aranızdaki bağı güçlendirecektir.
  7. Emir kipiyle değil, rica kipiyle konuşulmalıdır. Eşler birbirine güzel sözlerle hitap etmelidir.
  8. Kahvaltılarda ve akşam yemeklerinde tüm aile beraber olmalıdır.
  9. Aynı zamanda aile bireyleri birbirlerinin arkadaşlarına ve ailesine de saygılı davranmalıdır.