Zekat Oranları - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Oranları

20.09.2024

Zekat Oranları

Zekat, dinen zenginlik ölçüsü olarak kabul edilecek miktarda mala sahip olan kimseler olmaktadır. Bu kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere belli bir miktar vermesini ifade etmektedir. Zekatın bir kişiye farz olması için ise; malların nisaba yani üreyici, artıcı özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bununla birlikte de üzerinden bir yıl geçmesi ve bir yıllık borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmaması gerekmektedir.

Zekat oranları ise her kişiye göre, kişinin mal varliğina göre değişmektedir. Bu anlamda da kişinin paraları, altınları, dövizleri veya gümüşleri olması durumunda bunun yanı sıra da gayrimenkuller de dahil olmak üzere 80,18 gram altın veya onun değerine eş bir meblağ olmaktadır. Bu miktarda malı olan kişinin ise zekatı bulunmaktadır. Zekat vermesi dinen tabii olmaktadır.

Zekat yükümlülüğünün olması için bir kişinin belirtilen zekat miktarının tam tamına 354 gün yani bir tam kamen yılın üzerinden geçmesi gerekmektedir. Bu süresinin geçmesinden sonra ise o yıl içerisinde ödenecek olan borçlar çıkarılmaktadır. Geri kalan miktar 80.18 gram altına eş değerde veya daha fazla bir değerde olması durumunda zekatla yükümlü olmaktadır. Zekat oranı ise kırkta bir yani %2,5 gibi bir rakam olmaktadır.

Zekat Kimlere Verilir, Kimlere Verilmez?

Zekatın amacı; zengin ve belli mal varlığına ulaşmış kişilerin, kendisinden daha düşük bütçelere sahip olan kişilere yardım etmesi olmaktadır. Zekat kimlere verilmez sorusu ise kişinin bakmakla yükümlü olduğu hiç kimseye verememektedir. Bu anlamda da anne, baba, büyük anne ve büyük baba, çocukları, çocuklarından doğacak olan çocuklar ve eşlere verilmez. Bununla birlikte de maddi gücü yerinde olan kişilere de zekat verilmemektedir. Saymış olduğumuz kişiler haricinde ki diğer kişilere ise hesaplanan tutar kadar zekat vermek mümkündür.

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.