Zekat, dinen zenginlik ölçüsü olarak kabul edilecek miktarda mala sahip olan kimseler olmaktadır. Bu kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere belli bir miktar vermesini ifade etmektedir. Zekatın bir kişiye farz olması için ise; malların nisaba yani üreyici, artıcı özelliğe sahip olması gerekmektedir. Bununla birlikte de üzerinden bir yıl geçmesi ve bir yıllık borcundan ve asli ihtiyaçlardan fazla olmaması gerekmektedir.
Zekat oranları ise her kişiye göre, kişinin mal varliğina göre değişmektedir. Bu anlamda da kişinin paraları, altınları, dövizleri veya gümüşleri olması durumunda bunun yanı sıra da gayrimenkuller de dahil olmak üzere 80,18 gram altın veya onun değerine eş bir meblağ olmaktadır. Bu miktarda malı olan kişinin ise zekatı bulunmaktadır. Zekat vermesi dinen tabii olmaktadır.
Zekat yükümlülüğünün olması için bir kişinin belirtilen zekat miktarının tam tamına 354 gün yani bir tam kamen yılın üzerinden geçmesi gerekmektedir. Bu süresinin geçmesinden sonra ise o yıl içerisinde ödenecek olan borçlar çıkarılmaktadır. Geri kalan miktar 80.18 gram altına eş değerde veya daha fazla bir değerde olması durumunda zekatla yükümlü olmaktadır. Zekat oranı ise kırkta bir yani %2,5 gibi bir rakam olmaktadır.
Zekatın amacı; zengin ve belli mal varlığına ulaşmış kişilerin, kendisinden daha düşük bütçelere sahip olan kişilere yardım etmesi olmaktadır. Zekat kimlere verilmez sorusu ise kişinin bakmakla yükümlü olduğu hiç kimseye verememektedir. Bu anlamda da anne, baba, büyük anne ve büyük baba, çocukları, çocuklarından doğacak olan çocuklar ve eşlere verilmez. Bununla birlikte de maddi gücü yerinde olan kişilere de zekat verilmemektedir. Saymış olduğumuz kişiler haricinde ki diğer kişilere ise hesaplanan tutar kadar zekat vermek mümkündür.