Zekat Kimlere Verilmez? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Kimlere Verilmez?

08.10.2024

Zekat Kimlere Verilmez?

Zekat, İslam'da belirli kriterlere göre ihtiyaç sahiplerine verilen bir yardım türüdür. Ancak, zekatın kimlere verilmemesi gerektiğine dair bazı temel kurallar bulunmaktadır. İşte bu yazıda zekat kimlere verilmez? Sorusuna dair bilgiler vereceğiz. Zekât şunlara verilmez:

  1. Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  2. Oğluna, kızına ve bunların çocuklarına
  3. Zenginlere,
  4. Müslüman olmayanlara,
  5. Karı-koca birbirlerine.
  6. Cami, mescit, yol, köprü gibi temlik bulunmayan yerlerin inşa ve tamirine zekât verilemez.
  7. Ölünün kefenine sarf edilemez ve ölünün borçları zekâtla ödenemez.
  8. Usul ve füru’a zekât verilemez.
  9. Zengin bir adamın baliğ olmayan küçük oğluna zekât verilemez.
  10. Haşim oğullarına zekât verilemez.

USÜL: Ana ve babanın yukarı doğru çıkan nesilleridir. Babanın babasının… Babasının… Babasının… babası. Annenin, annesinin… annesinin …annesi… Gibi.

FÜRU’: Çocuğun aşağı doğru inen nesilleridir. Oğlunun, oğlunun, kızının, kızının, oğlunun… Gibi

Bu kurallar, zekatın adil bir şekilde dağıtılmasını ve amacına uygun kullanılmasını sağlamaya yöneliktir. Zekatın, ihtiyaç sahiplerine ve doğru yerlere verilmesi, İslam’ın sosyal ve ekonomik adalet anlayışını destekler.Formun Üstü

Formun Altı

Zekatın Önemi

İslam dininde toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem verilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için birtakım esaslar kabul görmüştür. Bu esaslardan biri zekâttır. Bu yazıda zekatın önemi hakkında bilgiler vereceğiz. Zekat, toplumsal adalet ve eşitliğin sağlanmasında yardımcı olur. Fakirlerin desteklenmesinde önemli bir araçtır. Müslümanların manevi temizliğinde katkısı vardır.

Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duygusunu güçlendirir. Dini ve islami sorumlulukta önemli bir araçtır. Toplumun güven ve barışında yardımcı olur. Ekonomik dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Zekât, kalpleri cimrilikten korur, malı ise fakirin hakkından temizler ve insanlara yardımseverliği aşılar. Aynı zamanda, zengin kişilerde şefkat ve merhamet duygusunu geliştirmektedir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurbanın Yenmeyen 7 Bölgesi Hangileridir?
    İslam dininde kurban olarak ya da başka amaçla kesilmiş olsun, etlerin yenmesi helal olan hayvanlar belli kurallara tabidir. Bu kurallar arasında, bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nelerdir? ne yapılması gerekiyor?
  • Hangi Hayvanlardan Kurban Olur?
    İslam dinine göre davar, sığır ve deveden kurban olur. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bu üç hayvan türünden birini seçebilirler.
  • Kurbanı Dağıtmak Şart mı?
    İslam dininde kurban ibadeti önemli bir yere sahiptir, ancak kurban etinin dağıtılması mecburi değildir. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanın etiyle ilgili farklı uygulamalar mümkündür
  • Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
    Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanan dini bayramlardan biridir. Peki Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı, tarihi neye dayanır ve bu özel günün anlamı nedir?
  • Tek Gözü Kör Olan Hayvan Kurban Olur mu?
    Kurban Bayramı yaklaşırken sıkça sorulan dini sorular arasında “Tek gözü kör olan hayvan kurban olur mu?” sorusu yer alıyor.