Zekat Kimlere Verilmez? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Kimlere Verilmez?

08.10.2024

Zekat Kimlere Verilmez?

Zekat, İslam'da belirli kriterlere göre ihtiyaç sahiplerine verilen bir yardım türüdür. Ancak, zekatın kimlere verilmemesi gerektiğine dair bazı temel kurallar bulunmaktadır. İşte bu yazıda zekat kimlere verilmez? Sorusuna dair bilgiler vereceğiz. Zekât şunlara verilmez:

  1. Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
  2. Oğluna, kızına ve bunların çocuklarına
  3. Zenginlere,
  4. Müslüman olmayanlara,
  5. Karı-koca birbirlerine.
  6. Cami, mescit, yol, köprü gibi temlik bulunmayan yerlerin inşa ve tamirine zekât verilemez.
  7. Ölünün kefenine sarf edilemez ve ölünün borçları zekâtla ödenemez.
  8. Usul ve füru’a zekât verilemez.
  9. Zengin bir adamın baliğ olmayan küçük oğluna zekât verilemez.
  10. Haşim oğullarına zekât verilemez.

USÜL: Ana ve babanın yukarı doğru çıkan nesilleridir. Babanın babasının… Babasının… Babasının… babası. Annenin, annesinin… annesinin …annesi… Gibi.

FÜRU’: Çocuğun aşağı doğru inen nesilleridir. Oğlunun, oğlunun, kızının, kızının, oğlunun… Gibi

Bu kurallar, zekatın adil bir şekilde dağıtılmasını ve amacına uygun kullanılmasını sağlamaya yöneliktir. Zekatın, ihtiyaç sahiplerine ve doğru yerlere verilmesi, İslam’ın sosyal ve ekonomik adalet anlayışını destekler.Formun Üstü

Formun Altı

Zekatın Önemi

İslam dininde toplumun huzur ve mutluluğuna büyük önem verilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için birtakım esaslar kabul görmüştür. Bu esaslardan biri zekâttır. Bu yazıda zekatın önemi hakkında bilgiler vereceğiz. Zekat, toplumsal adalet ve eşitliğin sağlanmasında yardımcı olur. Fakirlerin desteklenmesinde önemli bir araçtır. Müslümanların manevi temizliğinde katkısı vardır.

Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duygusunu güçlendirir. Dini ve islami sorumlulukta önemli bir araçtır. Toplumun güven ve barışında yardımcı olur. Ekonomik dengeyi sağlamaya yardımcı olur. Zekât, kalpleri cimrilikten korur, malı ise fakirin hakkından temizler ve insanlara yardımseverliği aşılar. Aynı zamanda, zengin kişilerde şefkat ve merhamet duygusunu geliştirmektedir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.