Yatsı Namazı Kaç Rekât? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Yatsı Namazı Kaç Rekât?

03.09.2024

Yatsı Namazı Kaç Rekât?

Yatmadan önce okunan ezandan sonra kılınan yatsı namazı kaç rekat sorusu toplamda 10 rekâttan oluşur. İlk 4 rekât sünnet, 4 rekât farz en son 2 rekât ise yine sünnettir. Yatsı namazından sonra vacip olan vitir namazı dileğe göre kılınabilir. Namaz kılınmadan önce gusül abdest yoksa tazelenmelidir. Tazeleme yapıldıktan sonra normal namaz abdesti alınmalıdır. Bütün abdestler alındıktan sonra yatsı namazına geçilebilir.

Yatsı namazı saatleri her gün bir dakika gibi bir süre geriye gidebilmektedir. Bazen bu süre ileri şeklinde de ilerlediği için genellikle aynı saatlerde olduğu görülür. Yatsı namazı gece yatmadan önce kılınır. Kılındıktan sonra genelde yatılması gerektiği söylenmektedir. Uyumayan insanlar da olabildiği gibi genellikle yatsı namazından sonra uyuyan insanlarda çoktur. Bunun temelinde peygamber efendimizin yaşam tarzı bulunmaktadır. Hz. Muhammed yatsı namazı kılındıktan sonra yatılması gerektiğini buyurmuştur.

Yatsı Namazını Kimler Kılabilir?

Engelli İnsanların bile kılabildiği yatsı namazı kimler tarafından kılınmamalı sorusuna bakalım. Öncelikle bir engeli olan insanların bile gözü ile takip ederek kılabileceği bir namazdır. Aslında tüm namazlar böyledir. Dua edilmesi yeterli olacaktır. Bu şekilde namaz kolaylıkla kılınabilir. Öte yandan bakıldığında hasta olan kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar ya da yatalak olan insanların kılma zorunluluğu yoktur. Kadınların sadece periyod dönemlerinde kılınması doğru değildir. Bunun haricinde abdest alabilen herkes kılabilir.

Yatsı namazı da gün her vaktinde kılınan namazlar gibidir. Adının Yatsı olması yatmadan önce kılındığı içindir. Her insan gücü yettiği sürece kılabilir. Artık hastalanan sağlık durumu iyi olmayan kişilerin kılması farz değildir. Bu kişiler fitre dağıtarak kılmadıkları namazları ya da tutmadıkları oruçları para ya da yiyecek olarak dağıtabilirler. Dağıtılacak insanlar ise yoksul ve çalışamayacak durumda olan kişilerdir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • İstanbul Kurban Bayramı Namazı Vakti 2025
    İstanbul'da Kurban Bayramı, İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan geleneksel bir bayramdır. Her yıl olduğu gibi, 2025 yılında da mübarek Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte, İstanbul Kurban Bayramı namazı vakti ve saati araştırılıyor.
  • Adak Kurban Fiyatları
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.