Teheccüd Namazı Uyumadan Kılınır MI? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Uyumadan Kılınır MI?

28.08.2024

Teheccüd Namazı Uyumadan Kılınır MI?

Teheccüd namazı uyumadan kılınır mı sorusu birçok müslümanın merak ettiği konulardan biri olmaktadır. Teheccüd namazı her müslümanın kılması gereken ve yatsı namazından sonra ya da gece yarısında uykudan kalkarak kılınan bir namaz olmaktadır. Ancak faziletli olanı ise yatsı namazından sonra bir süre uyuyup sonrasında uyarak namazın kılınması olmaktadır.

Teheccüd namazı iki, dört, altı veya sekiz rekat olarak kılınmaktadır. Her iki rekatta da bir kere selam verilmesi gerekmektedir.  Kılınacak olan namaz sünnet namazları ile aynı olmaktadır. Ancak niyet edilirken mutlaka sessiz bir şekilde “Niyet ettim Allah rızası ise teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edilmelidir. Teheccüd namazı ise faziletleri oldukça büyük olan bir namaz olmaktadır. Farz namazlarından sonra en faziletli namaz olduğunu HZ. Muhammed (sav) söylemiştir.

Kılınacak olan namazın ise imsak vaktine kadar mutlaka bitirilmiş olması gerekmektedir. İmsak vaktinden sonra teheccüd namazı kılınmamaktadır. Namaza başlamadan önce ise dua okunmalıdır. Bu dua ise teheccüd namazı duası olarak geçmektedir.

Teheccüd Namazı Duası Nedir?

Teheccüd namazını kılmak üzereyken ve gece kalkıldığında Teheccüd namazı duası okunması gerekmektedir. Duanın Arapça okunuşu  ise şu şekildedir;
“Allahümme Rabbenâ leke’l-hamdü ente kayyimü’s-semâvâti ve’l-ardi ve men fîhinne. Ve leke’l-hamdü. Leke mülkü’ssemâvâti ve’l-ardı ve men fîhinne ve leke’l-hamdü ente nûru’s-semâvâti ve’l-ardi ve men fîhinne ve leke’l-hamdü, ente’l-hakku ve va’dükelhakku ve likâ’üke hakkun ve kavlüke hakkun ve’l-cennetü hakkun ve’n-nârü hakkun ve Muhammedün hakkun ve’s-sâatü hakkun.

Allahümme leke eslemtü ve bike âmentü ve ‘aleyke tevekkeltü ve ileyke enebtü ve bike hâsamtü ve ileyke hâkemtü, fağfir lî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü ve mâ esrartü ve a’lentü ente’l-mukaddimü ve ente’l-muahhiru lâ ilâhe illâ ente.”

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.