Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

17.09.2024

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

Gece namazı olan teheccüd yatsı namazından sonra kılınır. Teheccüd namazı ne zaman kılınır? sorusuna cevap vermek gerekirse, genellikle en çok tercih edilen gece yarısından sonra kılınması daha uygundur. Sabah imsak vaktine kadar kılınabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Sahih-i Müslim’de Ebû Hureyre (r.a)’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, teheccüd namazının en faziletli vakti için şöyle demiştir;

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersek son kısmı namaz için en faziletli vakit. Eğer geceyi üçe bölersek ortası en faziletli vakit.” (Tecrid-i Sarih Terc. IV) Kaç Rekattır? Sorusuna cevap vermemiz gerekirse, 2 rekat, 4 rekat, 8 rekat veya 12 rekat olarak kılınabilir. Her iki rekatta bir selam verilmesi alimler tarafından daha uygun görülmüş.

Teheccüd Namazı Fazileti

Teheccüd namazı, gece vaktinin manevi olarak özel ve değerli olduğu bir zaman diliminde yapılan bir ibadettir. Bu namazı kılmak, kişisel olarak manevi bir gelişim sağlarken, toplumsal huzur ve barışı da destekler. Teheccüd namazı, Peygamber Muhammed (s.a.v) tarafından düzenli olarak kılınmış ve Müslümanlara bu namazı kılmaları tavsiye edilmiştir.

Peygamber Efendimiz’in teheccüd namazı fazileti ve bu namazı teşvik etmesi, onun faziletinin bir göstergesidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanırsa, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardandır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu‘, 18 [1309]). Başka bir hadiste ise; “Farz namazlarıdan sonra en faziletli olan gece namazı sayılmaktadır” buyrulmuş olması, gece kılınan nâfile namazlarının gündüz kılınan namazlardan daha faziletli olduğuna işaret ediyor.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir:
  • İslam Ahlakının Konusu
    İslam ahlakı, insanın davranışlarını Kur'an ve sünnet ışığında değerlendiren bir ahlak sistemidir. İslam ahlakının konusu, insanın iç dünyasını ve dış davranışlarını Allah’ın rızasına uygun hale getirmektir. Bu açıdan, İslam ahlakı sadece bireysel değil, toplumsal hayatı da şekillendiren kapsamlı bir değerler bütünüdür.
  • Ahlak İle Terbiye İlişkisi
    Ahlak ve terbiye kelimelerinin anlamları birbiri ile ilişkili kelimelerdir. Toplumların temel yapı taşlarını oluşturan bu iki kavram, insanın hem bireysel gelişiminde hem de toplumsal uyumunda kritik roller üstlenir.
  • Risalet Ne Demek?
    Risalet, İslam'da önemli bir kavramdır ve rasullük ve peygamberlik ile yakından ilişkilidir. Bu terim, Allah'ın mesajını insanlara iletme görevini ifade eder ve bir kişi ya da tarafın mesajını diğerine iletme anlamında elçilik olarak yorumlanabilir.
  • Hucurât Suresi 5. Ayeti ve Meali
    Kur'an-ı Kerim'in 49. suresi olan Hucurât Suresi, toplumsal düzen ve ahlaki değerler konusunda Müslümanlara önemli öğütler sunar. Özellikle surenin 5. ayeti, günümüzde de büyük anlam taşıyan sabır ve teenni (acele etmeme) kavramlarına dikkat çeker.