Teheccüd Duası - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Duası

16.09.2024

Teheccüd Duası

Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından tavsiye edilmiştir Teheccüd namazında okunacak dua. Bu dua, gece uyanıldığında ve namaza başlamadan önce okunmakta: 'La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehü'l-mülkü ve leh'ül-hamdü ve hüve ala külli şey'in Kadir. Sübhan-Allahi ve'l hamdü lillahi ve la ilahe illallahü v'Allahü Ekber ve la havle ve la kuvvete illa billahi'l-Aliyyi'l-Azim.' Teheccüd duası olarak okunacak bir dua da şudur: 'Allah'ım sana hamd olsun.

Yeri, göğü ve buralardakileri ayakta tutan sensin. Yerin, göğün ve bunlardakilerin mülkü sana aittir. Hamd Sanadır. Sen haksın, va'din hak, Sana kavuşmak hak, cennet hak, cehennem hak, Muhammed hak, kıyamet hak, sözün hak. Sana teslim oldum, güvendim, döndüm, uğruna mücadele ettim ve hakemliğine razı oldum Allah'ım. Önceden yapmış olduklarımı ve sonradan yapacaklarımı, gizliliklerimi ve açıkladıklarımı affet. Sen en önce olansın ve sen en sonra olansın Allah'ım. Senden başka ilah yoktur.'

Teheccüt Namazı Önemi

Teheccüd namazı çok faziletli bir namaz olmakla birlikte Teheccüt namazı önemi nedir bundan bahsedeceğiz. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmekle birlikte bu namazı kılanlar övülmüş. Yüce Rabbimiz geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılanlar hakkında şöyle buyurmuştur: "Onlar teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar, korkarak ve umarak Rablerine dua eder ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcamaktadırlar.

Onlar için yaptıklarına karşılık olarak, gözlerini aydınlatıcı ne güzel nimetlerin saklandığını hiç kimse bilemez." (Secde, 32/16-17). Hadis-i şerif insanı teheccüd namazı kılmaya teşvik ettiği gibi, aile fertlerini kaldırıp onlara da bu faziletli namazı kıldırmaya teşvik etmiştir her zaman. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir: "Kim geceleyin uyanır ise karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılar ise Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlardandır."

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır