Teheccüd Duası - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Duası

16.09.2024

Teheccüd Duası

Peygamber Efendimiz (SAV) tarafından tavsiye edilmiştir Teheccüd namazında okunacak dua. Bu dua, gece uyanıldığında ve namaza başlamadan önce okunmakta: 'La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehü'l-mülkü ve leh'ül-hamdü ve hüve ala külli şey'in Kadir. Sübhan-Allahi ve'l hamdü lillahi ve la ilahe illallahü v'Allahü Ekber ve la havle ve la kuvvete illa billahi'l-Aliyyi'l-Azim.' Teheccüd duası olarak okunacak bir dua da şudur: 'Allah'ım sana hamd olsun.

Yeri, göğü ve buralardakileri ayakta tutan sensin. Yerin, göğün ve bunlardakilerin mülkü sana aittir. Hamd Sanadır. Sen haksın, va'din hak, Sana kavuşmak hak, cennet hak, cehennem hak, Muhammed hak, kıyamet hak, sözün hak. Sana teslim oldum, güvendim, döndüm, uğruna mücadele ettim ve hakemliğine razı oldum Allah'ım. Önceden yapmış olduklarımı ve sonradan yapacaklarımı, gizliliklerimi ve açıkladıklarımı affet. Sen en önce olansın ve sen en sonra olansın Allah'ım. Senden başka ilah yoktur.'

Teheccüt Namazı Önemi

Teheccüd namazı çok faziletli bir namaz olmakla birlikte Teheccüt namazı önemi nedir bundan bahsedeceğiz. Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmekle birlikte bu namazı kılanlar övülmüş. Yüce Rabbimiz geceleyin kalkıp teheccüd namazı kılanlar hakkında şöyle buyurmuştur: "Onlar teheccüd namazı kılmak için yataklarından kalkarlar, korkarak ve umarak Rablerine dua eder ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (hayır için) harcamaktadırlar.

Onlar için yaptıklarına karşılık olarak, gözlerini aydınlatıcı ne güzel nimetlerin saklandığını hiç kimse bilemez." (Secde, 32/16-17). Hadis-i şerif insanı teheccüd namazı kılmaya teşvik ettiği gibi, aile fertlerini kaldırıp onlara da bu faziletli namazı kıldırmaya teşvik etmiştir her zaman. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir: "Kim geceleyin uyanır ise karısını da uyandırarak beraberce iki rekat namaz kılar ise Allah'ı çok zikreden erkek ve kadınlardandır."

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.