Sadaka Nasıl Verilir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sadaka Nasıl Verilir?

17.09.2024

Sadaka Nasıl Verilir?

Sadaka, Allah rızası için fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine karşılık beklemeden verilen yardım olmaktadır. Allah’a yakınlaşmak ve Allah’ın rızasını almak için sadaka vermek bir vesile olmaktadır. Bir müslümanın ise sahip olduğu mallardan veya nakit parasından belli bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekmektedir. Böylelikle de kendi malının artması da mümkündür.

Sadaka nasıl verilir sorusuna cevap vermemiz için öncelik olarak sadaka çeşitlerini bilmemiz gerekmektedir.  Sadaka çeşitleri arasında en makbul olanı Sadaka-i Cariye olmaktadır. Sadaka-i Cariye, Müslüman kişinin maddi olarak durumunun iyi olması durumunda vakıf, okul, cami, medrese, çeşme veya kuyu gibi şeyleri inşa etmesi olmaktadır. Bunları inşa ederken de herhangi bir karşılık beklememesi ve insanlığa kalıcı olarak kullanılması için bırakması olmaktadır.

Sadaka çeşitlerinden bir diğeri ise nakit bağış olmaktadır. Maddi gücü Sadaka-i Cariyeye yetmeyecek ancak çevresindeki kişilere nakit olarak yardımcı olmak isteyen kişilerin tercih ettiği bir yöntem olmaktadır. Bu anlamda da kişinin kendi istediği tutar kadar sadaka bağışı yapması mümkündür. Sadaka nakit verilirken ise hiçbir şekilde verilen kişinin kalbini kırmamak, aşağılamamak ve onu üzmemek gerekmektedir.

Sadaka Kimlere Verilir? Kimlere Verilmez?

Sadaka nasıl verilir sorusunun yanı sıra sadakanın verileceği ve verilmeyeceği kişiler de merak edilmektedir. Sadaka vermek isteyen kişiler bakmakla yükümlü olmadığı herkese verebilmektedir. Bu anlamda da anneye, babaya, eşe, çocuklarına, torunlarına, büyük anne ve büyük babalarına sadaka verememektedir. Çünkü bunlar kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler olmaktadır.

Sadaka bakmakla yükümlü olmadığı kişiler haricinde akrabalarına, yoksullara, yetimlere, ihtiyaç sahiplerine, öğrencilere, maddi durumu zorda olan kişilere veya yaşlılara verilmesi mümkündür. Bunun haricinde de güvenilir olan kurumlara da sadakaları vermek mümkündür. Böylelikle de ihtiyaç sahipleri sizi görmeden yardımlara ulaşmaları mümkün de olmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır