Rebiülevvel Ayı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Rebiülevvel Ayı

16.09.2024

Rebiülevvel Ayı

Rebiülevvel ayı Kamer yılının Safer ayından sonra gelen üçüncü ay olmaktadır. Müslümanlar için oldukça önemli bir ay olmaktadır. Bunun nedeni ise Hz. Muhammed (sav) Rebiülevvel ayının 12. Günü olan Pazartesi günü dünyaya gelmiştir. Bu günün kutlanması durumu da Müslümanlar içerisinde “Mevlid” geleneğini ortaya çıkartmıştır. İslam alemi için ise dönüm noktası olan Hicret olayı da bu ay içerisinde gerçekleştirmiştir.

Rebiülevvel ayının başlangıcı 04 Eylül 2024 Çarşamba olmaktadır. 03 Ekim ise Rebiülevvelin son günü olmaktadır. 4 Ekim günü Rebiulahir ayına girilmektedir. 14 Eylül gecesi ve 15 Eylül günü ise Mevlid Kandili olarak kutlanmaktadır. Mevlid kandilinde ise ibadetler yoğun bir şekilde gece ve gündüz olmak üzere gerçekleştirilmektedir. Dualar edilmekte, Kuran-ı Kerim okunmakta, yemekler dağıtılmakta ve birçok ibadet Allah rızası için yapılmaktadır.

Rebiülevvel Ayında Neler Yapılmalı?

Rebiülevvel ayı İslam alemi için oldukça önemli ve bolca sevabın kazanılabileceği bir ay olmaktadır. Hz. Muhammed (sav) yaptığı günlük dualar ve ibadetler ile geçirilmesi gereken mübarek aylardan biri olmaktadır. Kamer ayının üçüncüsü olan bu ay içerisinde kişinin yapacağı ibadetler ise; belalardan korunması, günahları için tövbe etmesi, istiğfar çekmesi ve kaza namazlarını kılması büyük sevap olmaktadır. Bu ibadetlerin yanı sıra da;

  • Fatiha suresini okumak,
  • Hz. Peygamberi anmak,
  • Amenerrasülü suresini okumak,
  • Kuran-ı Kerim’i okumak,
  • Estağfurullah çekmek ve
  • Kellime-i Şahadet getirmek gerekmektedir.

Rebiülevvel ayı Müslümanlar için en şerefli aylardan biri olarak anılmaktadır. Tüm insanlığın doğru yola ulaşması için şansları olmaktadır. Büyük bir isteği olan ve o isteğinin gerçekleşmesini isteyen kişiler ise bu ay içerisinde Hacet namazı kılması mümkündür. Namazlar sayesinde Allah ile olan bağı daha çok artmakta ve insanı günahtan uzak tutarak ibadete daha çok yönlenmesini sağlamaktadır.

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir