Namaz Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Namaz Nasıl Kılınır?

13.08.2024

Namaz Nasıl Kılınır?

İslam’ın beş şartından biri olan namaz, tüm Müslümanlara farz kılınan önemli ibadetler arasında yer alır. Namaz nasıl kılınır? sorusu bu nedenle İslam aleminde oldukça önemli olan bir sorudur. Namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam, ikindi ve yatsı olmak üzere günde beş vakit kılınır. Her vaktin rekat sayısı farklıdır. Sabah dört, öğlen on, ikindi sekiz, akşam beş, yatsı ise on üç rekattır. Her vakit kılınan rekat sayısı farklı olsada namazın kılınış şekli değişmez. Niyet, iftitah tekbiri, kıyam, rüku, rükudan kalkış, secde, iki secde arası oturuş, kahidei ahire ve selam namaz kılarken sırasıyla gerçekleştirilen adımlardır. Namaz ise şöyle kılınmaktadır;

  1. Niyet: Kıbleye dönülerek hangi vaktin namazı kılınacaksa ona göre niyet edilir.
  2. İftitah Tekbiri: Allahu ekber diyerek ifttiah tekbiri alınır. Kadınlar ellerini göğüs hizasında erkekler ise göbek altında bağlar. Ayakta iken sırası ile Subhaneke, Euzü besmele, Fatiha suresi, namaz suresi okunur.
  3. Rüku: Allahu ekber diyerek rükuya gidilir. Rükuda üç defa ‘‘Sübhane Rabbiye’l azim’’denir.
  4. Rükudan kalkış: Rükudan kalkarken ‘‘Semiallahu limen hamideh’’ tam ayakta iken ‘Rabbena leke’l-hamd’’ denir.
  5. Secde: Allahu ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede önemli olan diz, el, alın ve burnun yere değmesidir. Secdede iken üçer defa ‘Subhane Rabbiye’l-ala’’ denir.
  6. İki Secde Arası Oturuş:  Allahu ekber diyerek secdeden kalkılır ve sonra tekrar Allahu ekber denilerek secdeye varılır. Secdede iken üç defa ‘ Subhane Rabbiye’l-ala’’ denir.
  7. Son Oturuş: Ettehıyyatü, Allahümme Salli- Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur.
  8. Selam: Önce sağa sonra sola olmak üzere ‘Essalamu aleyküm ve rahmetullah’’ diyerek selam verilir. Selam verdikten sonra namaz tamamlanır.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.