Muharrem Ayı Faziletleri | Aşure Günü Ne Zaman? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Muharrem Ayı Faziletleri | Aşure Günü Ne Zaman?

31.01.2024

Muharrem Ayı, İslam takviminin ilk ayıdır. Hicri takvime göre Muharrem, Peygamber Efendimiz'in Mekke-i Mükerreme'den Medine-i Münevvere'ye hicret ettiği sene olan 622 yılına denk gelmektedir. Hicri takvim, İslam dünyasında kameri yılın temel kabul edildiği bir takvimdir ve ayların hareketlerine göre belirlendiği esasıyla oluşturulmuştur.

Hicri takvime göre yılın 1. ayı olan Muharrem, İslam'da büyük bir öneme sahiptir. İslam geleneğine göre, Muharrem Ayı'nın 10. günü Aşure Günü olarak kutlanır. Bu gün, birçok önemli olayın yaşandığı ve İslam inancına göre pek çok peygamberin kurtuluşa erdiği bir gün olarak kabul edilir. Bugün ayrıca birçok Müslüman için oruç tutma ve ibadet etme geleneğiyle de yaşanan önemli bir gündür.

Bu ay aynı zamanda Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve onun ailesinin Kerbela'da şehit edildiği günü de içermektedir. Bu nedenle Muharrem Ayı, Müslümanlar için hem sevinç hem de hüzün dolu bir aydır. 

 

Muharrem Ayının Önemi Nedir?

Muharrem ayı İslam inancında önemli bir aydır. Kelime anlamı itibariyle "haram kılınan" veya "yasaklanan" anlamına gelir. Bu ay, özellikle Aşure günü ile anılır. Aşure, İslam inancında kutsal olan ve saygı duyulan bir gelenektir. Aşure günü, Hz. Musa'nın kavmini kurtardığı ve Hz. Nuh'un tufandan sonra gemide kalan insanların yeryüzüne ayak basmalarıyla birlikte kutlanır. Aşure günü ayrıca, İslam inancında çok önemli olan Oruç ibadeti de yapılır. Bu ibadet, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ettiği günün anısına tutulur. Muharrem ayı, tüm bu anlamlarıyla Müslümanlar için önemli bir dönemi temsil eder. Ayrıca, bu ayda yapılan ibadetlerin ve aşure ikramlarının sevapları da çok büyüktür. Bu yüzden Müslümanlar, Muharrem ayına ve özellikle aşure gününe büyük bir saygı ve önem verirler.

 

Muharrem Ayı Ne Zaman?

Muharrem ayı, İslami takvime göre ilk ay olup her yıl Hicri takvime göre yeni yıla girilir. 2024 yılında Muharrem ayı, 7 Temmuz 2024 Pazar günü başlayacak ve 1445 yılından 1446 yılına girilmiş olacak. İslamiyet'te yeni yıl tebrik edilirken, Muharrem ayı aynı zamanda İslam dünyasında önemli bir ay olarak kabul edilir. 

 

Aşure Ayı Ne Zaman?

Aşure günü, İslami takvimde Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü'dür. Her yıl İslami takvime göre değişen bugün, 2024 yılında Miladi takvime göre 17 Temmuz Çarşamba gününe denk gelmektedir. Muharrem ayı aşure günü, Hz. Musa'nın ve beraberindekilerin Mısır'dan çıkışının kutlandığı bir gündür. Bu özel gün, geleneksel olarak aşure tatlısının yapılıp paylaşıldığı ve yardımlaşmanın önem kazandığı bir gün olarak kabul edilmektedir.

 

Muharrem Ayı Duası

Muharrem Ayı Duası, bu ayın ilk gününde her birinde yapılması önerilen bir duadır. Besmele çekerek dua eden kişi, "Allahümme yâ muhavvilel havli vel-ahvâl havvil hâlenâ ilâ ahsenil hâl!" duasını bir defa okur. Ayrıca Muharrem Ayı'nın ilk gününde 1000 İhlas okunması önerilir. İlk gün 360 defa Ayetel Kürsi okunarak dua edilmesi tavsiye edilir. Son olarak, dua eden kişi Ayetel Kürsi'nin ardından 3-5 veya 7 kere, "Yâ Salâm" çeker. Bu duaların yapılmasıyla birlikte Müslümanlar, Muharrem Ayı'nın manevi değerini yükseltmek ve ibadetlerini artırmak amacıyla bu özel ayı daha verimli bir şekilde geçirmeyi hedeflerler. Bu duaların ve ibadetlerin yapılmasıyla Müslümanlar, ruhlarını temizleyerek Allah'a daha yakın bir ilişki kurmayı ve manevi zenginlikler elde etmeyi amaçlarlar. 

 

Muharrem Ayı Orucu

İslam'da Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak müstehabtır. Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır. Muharrem ayında oruç tutulmasıyla ilgili olarak hadislerden rivayet edilen faydaları vardır. Muharrem ayı içinde oruç tutmanın en faziletli günleri ise, haccın başlangıcını ifade eden 9, 10, 11, günlerde oruç tutmaktır. Özellikle 10. gün, Yüce Allah’ın Musa (as) ve kavmine; Firavun ve ordusunu, Hz. Nuh (as)’un tufan gemisinin Cudi dağına oturması, Hz. Adem (as)’ın tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İsa (as)’nın doğumu gibi olayları ihtiva etmektedir. Bunun dışında 13, 14, 15, günlerde ya da Muharrem ayının başında, sonunda veya ortasında tutulan oruçlar da faziletli olarak kabul edilir. Müslümanlar, bu mübarek ay içerisinde oruç tutarak, geçmiş günahlarından tövbe etmeye, takva ve ibadetlerini arttırmaya gayret etmelidirler. Muharrem ayı, Allah’ın rahmet ve mağfiretinin bol bol ihsan edildiği bir zaman dilimidir. 

 
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.