MESİCİD-İ AKSÂ - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

MESİCİD-İ AKSÂ

18.09.2024

MESİCİD-İ AKSÂ

Başlangıçta Beyt-i Makdis diye bilinen bu mâbedin ismi sonradan Mescid-i Aksâ olmuştur. Fazîleti bakımından üç büyük mescidden biri görülür. Bu üç mescidin birincisi Mescid-i Harâm (Kâbe), ikincisi Mescid-i Nebevî, üçüncüsü Mescid-i Aksâ. Bu mescidde, içinde mukaddes emânetlerin ve Tevrât levhaların bulunduğu Tâbût da vardı fakat Beyt-i Makdis, Süleymân -aleyhisselâm-’ın vefâtından sonra muhtelif zamanlarda birkaç kez tahrip olmuş. Nitekim, M.Ö. 586’lı yıllarda Buhtünnasr (Nabuketnazzar) Kudüs’e girdi ve şehri yakmış. Mescid-i Aksâ’nın mücevherlerini alıp Bâbil’e götürmüş. Beyt-i Makdis, uzun yıllar harâbe hâlinde kalmış.

Bâbillileri yenen persler yahudîlerin tekrar eski topraklarına dönmelerine ve mâbedi yeniden yapmalarına izin verir ve M.Ö. 515’te mâbed ikinci defa yapılır ancak M.S. 70 senesinde Romalılar mâbedi yakıp yıkarlar. Mâbedin yeri uzun süre boş kaldı. Ancak bu mübârek mekân yine de bir mâbed olarak bilinmekte ve kalıntıları korunmakta. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’ın Mîlâdî 637 yılında buraya bir mescid yaptırdığı rivâyet edilmekte. 691’de Emevî halifesi Abdülmelik, Peygamber Efendimiz’in Mîrâc’da ayağını bastığı yere “Kubbetü’s-sahrâ”yı, yanına da “Mescid-i Aksâ”yı yaptırmış ve inşaat, oğlu I. Velid zamanında tamamlanmış. Mescid-i Aksâ, günümüze gelene kadar pekçok tamirât ve tâdilât geçirmiş.

Mescid-i Aksa’nın Önemi

Mescid-i Aksa’nın önemi nedir diye soracak olursak kısaca şöyle anlatırız, tarihimizden bugüne İslam ülkeleri ve toplumu için büyük bir değere sahip olmaktadır. Tarihi ve manevi değeri yüksek bir şehir olan Mescid-i Aksa hiçbir zaman değerli bir şey kaybetmemiştir.  Bu dönemde camiler arasındaki en uzak mesafede yer almaktadır. Bu nedenle tarihi malzemeler ona en uzak yer anlamına gelen Mescid-i Aksa adını verir. Mescid-i Aksa Hz. Muhammed döneminde Müslümanlara önemli şeyler getirdi. Çünkü göçün ilk yılında (MS 622) Medine’deki Müslümanlar yaklaşık 16 ay boyunca namaz kılarlar, Mescid-i Aksa’ya dönerek hac olarak kabul ederler.

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurbanın Yenmeyen 7 Bölgesi Hangileridir?
    İslam dininde kurban olarak ya da başka amaçla kesilmiş olsun, etlerin yenmesi helal olan hayvanlar belli kurallara tabidir. Bu kurallar arasında, bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nelerdir? ne yapılması gerekiyor?
  • Hangi Hayvanlardan Kurban Olur?
    İslam dinine göre davar, sığır ve deveden kurban olur. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bu üç hayvan türünden birini seçebilirler.
  • Kurbanı Dağıtmak Şart mı?
    İslam dininde kurban ibadeti önemli bir yere sahiptir, ancak kurban etinin dağıtılması mecburi değildir. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanın etiyle ilgili farklı uygulamalar mümkündür
  • Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
    Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanan dini bayramlardan biridir. Peki Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı, tarihi neye dayanır ve bu özel günün anlamı nedir?
  • Tek Gözü Kör Olan Hayvan Kurban Olur mu?
    Kurban Bayramı yaklaşırken sıkça sorulan dini sorular arasında “Tek gözü kör olan hayvan kurban olur mu?” sorusu yer alıyor.