Mescid-i Aksa Neden Önemli? - Genel | Kardeş Eli Derneği

Mescid-i Aksa Neden Önemli?

18.04.2024

Kudüs şehri, İslam dininde büyük öneme sahip olan bir hazine gibidir. Bu şehirde bulunan Mescid-i Aksa ise tüm insanlığa gönderilen peygamber Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği yer olarak bilinmektedir. Kudüs şehri ve civarı, İsrailoğullarına peygamber olarak gönderilen Hz. Musa ve Hz. İsa gibi önemli peygamberlerin de hayatlarının bir bölümünü geçirdiği islam tarihinde önemli bir mekan olarak bilinmektedir. Hz. İbrahim, Lut, İshak, Yakub, Yunus, Yusuf, Davud, Süleyman, Zekeriya gibi birçok peygamber, bir süreliğine olsa da Kudüs'te bulunmuş ve bölgede birçok mekanı mabed olarak kullanmışlardır.

Kudüs şehri ve Mescid-i Aksa, İslam kültüründeki özel yeri ile Müslümanlar için kutsal bir yerdir. Bu nedenle, Müslümanlar için Kudüs ziyareti büyük bir önem taşımaktadır. Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini önemi, İslam inancında derin bir yere sahiptir ve Müslümanlar için ziyaret edilmesi gereken kutsal bir mekandır. Bu yazımızda, Mescid-i Aksa'nın neden bu kadar önemli olduğu ve İslam kültüründeki özel yeri üzerinde durulacaktır.

Mescid-i Aksa Nedir?

Mescidi Aksa, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca Müslüman için sadece bir ibadet mekanından çok daha fazlasını temsil eder. Kudüs'ün tarihi şehir merkezinde, eski şehrin güneydoğu köşesinde yer alan bu kutsal yapı, İslam dininin en kutsal üçüncü mekanı olarak kabul edilir. İslam'a göre, Peygamber Muhammed'in Miraç gecesinde göklere yükseldiği yer burasıdır. Dolayısıyla, Mescidi Aksa, yalnızca dini bir öneme sahip olmakla kalmayıp, aynı zamanda Müslümanlar için manevi bir sembol olarak da derin bir yer tutar.

Tarih boyunca pek çok kez onarılan ve yeniden inşa edilen Mescidi Aksa, bünyesinde birçok mübarek yapıyı barındırır. Bu kompleks, geniş avluları, kubbeli binaları ve minareleri ile hem mimari açıdan büyüleyici hem de dini açıdan son derece önemli bir yerdir. Huzurun ve kardeşliğin merkezi olan bu kutsal mekan, yeryüzünde barış ve birliğin simgesi olarak anılır.

Mescid-i Aksa Nerede?

Mescid-i Aksa, Muazzam çapı ve tarihi önemi ile dikkat çeken bir ibadet mekanıdır. 144 dönümlük alanı, Kudüs'ün eski şehir bölgesinde, doğusunda yer alır ve Tapınaklar Tepesi olarak bilinen yani Morya olarak bilinen alanda bulunmaktadır.

Kudüs Nerede?

Kudüs, dünya tarihindeki en eski şehirlerden biri olarak bilinir ve üç büyük tek tanrılı dinin; Yahudiliğin, Hristiyanlığın ve İslam'ın kutsal mekanlarına ev sahipliği yapmasıyla öne çıkar. Orta Doğu'nun kalbinde, İsrail’in ve Filistin’in iddia ettiği topraklarda yer alan bu tarihi şehir, coğrafi ve kültürel konumu itibarıyla binlerce yıldır farklı medeniyetlerin, dillerin ve kültürlerin kesişme noktası olmuştur. Kudüs’ün sahip olduğu tarihi ve manevi zenginlik, onu sadece bir şehir olmaktan çıkarıp, dünya çapında bir hüviyete büründürmüştür.

Mescid-i Aksa ve Etrafındaki Yapılar

Mescid-i Aksa terimi, Arapça'da "uzak mabed" anlamına gelmektedir. Bu isim, Mekke'ye uzaklığı nedeniyle bu kutsal yapıya verilmiştir. Mescid-i Aksa, 144.000 metrekare alanı kaplar ve içinde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bu alandaki ilk yapı, Hz. Ömer'in 638 yılında Kudüs'ü fethetmesiyle inşa edilmiştir. Mescid-i Aksa'nın çevresinde camiler, vakıf binaları ve diğer tarihi eserler yer almaktadır. Bu alana genellikle Mescid-i Aksa ve çevresindeki yapılar adı verilmektedir.

Şu anda Mescid-i Aksa ve çevresi, bölgenin en önemli dini ve tarihi mekanlarından biridir. Ziyaretçiler burada hem ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri hem de tarihi ve kültürel mirası keşfedebilecekleri bir ortama sahiptir. Mescid-i Aksa ve etrafındaki yapılar, yıllar boyunca birçok farklı medeniyet ve kültürün etkisi altında kalmış ve bu zenginlikleri günümüze kadar taşımıştır.

Mescid-i Aksa'nın etrafındaki yapılar şunlardır:

Megaribe Kapısı: Peygamber Efendimizin mirac olayından önce, Aksa'ya, Megaribe giriş kapısından içeri girdiği anlatılır.

Tenkeziye Medresesi: Hz. Muhammed'in öğretileri üzerine odaklanan bir yapı, 1328 yılında kurulmuş ve daha sonra adliye binasına dönüştürülmüştür.

Mervan Mescidi: Mescid-i Aksa'nın zemin seviyesinin tek düzeyde olması sağlamak amacıyla, Emevilerden gelen Mervan bin Hakem'in soyundan gelenler tarafından yapılmıştır.

Burak Duvarı: Burak Duvarı, Mescid-i Aksa'nın batı duvarının bir kısmıdır. Peygamber Efendimiz'in Mirac hadisesinde bineği Burak'ı buraya bağlaması sebebiyle, bu duvar Burak Duvarı olarak anılmaktadır.

Ribat el Kürd: Yahudiler, bu bölgeyi küçük ağlama duvarı olarak adlandırmışlardır. Bu alan, Memlükler döneminde Mukir es Seyfi el Kürd tarafından, ziyaretçilere Mescid-i Aksa'yı ağırlamak amacıyla inşa edilmiştir.

Babü'r Rahme Mezarlığı: Kudüs'teki en eski İslam mezarlıklarından biri burasıdır. Bu mezarlıkta yatan iki Sahabe ise Ubade bin Samit ve Şeddet bin Evs'tir. İsrail, Mescid-i Aksa'nın tüm alanlarında kutsalları ihmal etmiştir. İsrail, mezarlık alanını bir parka dönüştürmeyi ve bölgeyi Yahudileştirmeyi amaçlamaktadır.

Babü'r Rahme: Mescid-i Aksa'nın en eski kapılarından biri olan Rahmet Kapısı, Emevi döneminden kalma bir yapıdır.

Osmanlı Medresesi: Mescid-i Aksa'nın batı surlarında bulunan Eşrefiye Medresesi, iki katlıdır ve mescid ile bitişiktir.

Kıble Mescidi (Mescid-i Aksa): Müslümanların ilk kıblesi, bölgede inşa edilen, en eski yapılarından biridir.

Kubbetu's Sahra: Kudüs'ün Eski Şehri'nde bulunan ve Mescid-i Aksa bölgesinde en büyük öneme sahip olan Cami. Bu Cami, Emevi Halifesi Abdulmelik bin Mervan tarafından Peygamber Efendimiz'in Mirac'a yükseldiği taşın üzerine 685-705 yılları arasında inşa edilmiştir.

Mescid-i Aksa'nın Önemi

Mescid-i Aksa, Müslümanlar tarafından Mekke ve Medine'den sonra en kutsal üçüncü mabed olarak kabul edilmektedir. Bu mescid, 400 bin kişilik kapasitesi ile İslam inancında büyük bir öneme sahiptir. Hz. Muhammed'in Miraç Gecesi'nde Allah'ın daveti üzerine Cebrail A.S rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya ve alemlere ilahi huzura yükseldiği ilk duraktır.

Mescid-i Aksa'nın bu olaydan sonra peygamberimizin hayatındaki önemi büyük olmuştur. Bu büyük olay, İslam inancının temel taşlarından biridir. Miraç Gecesi, Müslümanlar için büyük bir anlam taşır ve bu anlamlı gece Mescid-i Aksa'nın da kutsallığını arttırmıştır.

• Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Peygamberimizin Su ile İlgili Hadisleri
    İslam dininde su, hayatın kaynağı ve temizliğin sembolü olarak büyük bir öneme sahiptir. Bu kutsal din, suyun korunmasını ve akılcı kullanımını teşvik ederken, temizlik ve sağlık konularında da suyun rolünü vurgular.
  • Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur?
    İslam dininde kutsal bir ay olan Muharrem ayı, birçok Müslüman tarafından muharrem ayı orucu tutularak ibadet edilmektedir. Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve bu ayın on gününde tutulan oruçlar özellikle büyük önem taşımaktadır.
  • Öşür Hesaplama Nedir?
    Öşür hesaplama, sözlükte "onda bir" anlamına gelen bir dini kavram olup, tarım ürünlerinde verilen zekatı ifade etmektedir. Tarım ürünleri, zekata tabi oluşu Kur'an ile sabit olan toprak mahsullerdir.
  • Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
    Şükür Namazı, adından da anlaşılacağı gibi, Allah'a şükür ve minnet ifade etmek amacıyla kılınan nafile bir namazdır. Şükür, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanan insanlar tarafından yapılan bir ibadettir.