Kadir Suresi Fazileti - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kadir Suresi Fazileti

04.10.2024

Kadir Suresi Fazileti

 Kadir Suresi Kuran’ı Kerimin 97. Suresi olarak bilinmektedir. 5 Ayeti kerimden oluşan bu surede, Kadir Gecesinin önemi ve Kuran’ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlandığından bahsedilir. Kadir Suresi’nin faziletleri, İslam kaynaklarında geniş bir şekilde ele alınmış, bu sureyle birlikte Kadir Gecesi’nin değeri ve müminlere sunduğu fırsatlar vurgulanmıştır. İslam alemi için oldukça değerli olan bu sureyi kaidelerine göre okumak da oldukça önemlidir. Kadir Suresi fazileti, okunuşu ve anlamı hakkında merak ettiklerinize sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Kadir Suresi Okunuşu

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

  • İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.
  • Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.
  • Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.
  • Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin.
  • Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

 

Kadir Suresi Anlamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

  • Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.
  • Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?
  • Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.
  • O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.
  • O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

 

Kadir Suresi Faziletleri

  1. Bu gece, Allah’ın rahmeti, mağfireti ve bereketiyle doludur ve bu gecede yapılan ibadetlerin sevabı diğer zamanlarda yapılan ibadetlerden çok daha fazladır. Surenin 3. ayetinde: "Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir Suresi, 97:3) Bu ayet, Kadir Gecesi’nin sadece bir gece değil, 83 yıllık bir ibadetle eşdeğer olduğunu belirtir.
  2. Bir ayetinde: "Melekler ve Ruh (Cebrail), o gece Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler." (Kadir Suresi, 97:4) cümlesi geçmektedir. Melekler ve Cebrail (a.s), Allah’ın emriyle yeryüzüne inerler ve o geceyi ibadetle geçiren müminlere dua ederler. Bu ayet, o gecede ilahi rahmetin kapılarının sonuna kadar açıldığını, meleklerin Müslümanların dualarına katıldığını ve onların bağışlanmaları için dua ettiklerini göstermektedir.
  3. Bu gece, Allah’ın kullarına bağışlanma fırsatı sunduğu en kıymetli gecedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Kadir Gecesi'ni ibadetle ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini bildirmiştir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: "Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve sevabını umarak ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Fadlu Leyleti'l-Kadr)

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır