İnsan Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İnsan Suresi

28.09.2024

İnsan Suresi

İnsan Suresi'nin anlamı insanın yaratılışına dair önemli bilgiler içermektedir. Bu sure 31 ayetten oluşmakta olup Medine döneminde nazil olmuştur. İnsan Suresi Mushaf'ın 76. suresi olup, azalan sıra ile 98. suredir. Aranan, insanın yaratılışının aşamalarını, insanın ölümden sonraki nimet ve cezalarını, cennet ve cehennemde karşılaşacağı kişilerin hayatlarını anlatan İnsan Suresi'nin bir yorumu ve faziletidir.

İnsan Suresi Kur'an-ı Kerim'in 76. suresidir. 31 ayetten oluşan bu sure çok önemli bilgiler içermektedir. Sureler ahiretin en önemli konusunu anlatmakta ve takva sahiplerinin cennete gideceklerini müjdelemektedir. Genel olarak Sure, insanın yaratılışının hikmetlerini anlamak ve nimetleri almak, Allah'ı tanımak, Allah'ın verdiklerine şükretmek, ilahi cezalardan kaçınmak ve kıymetli nimetlere kavuşmanın şartlarını konu edinmektedir. İçerik itibarıyla yeniden dirilişin kesinliğini vurgulayan ve ahiret durumunu özetleyen bir ön-şûrâdır.

İnsan Suresi Fazileti

Hz. Peygamberlere Hitap, 23-24. Bu ayet onun bir peygamber olarak sabrını güçlendirmeyi ve dini hassasiyetlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. 27. ayet, kendi kaderini düşünmeden aşırı dünyevi arzulara kapılanları eleştirmekte, tüm bu açıklamaların Allah'a giden yolu arayanlara uyarı olduğunu bildiren Sure, Allah'ın Kendi iradesini dilediğini bildirmektedir. lâyık olanlara merhametle davranacaktır. Ve Allah'ın zalimler için çok şiddetli bir azap hazırlamış olduğunu bildirmektedir. Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (s.a.v.) cuma sabahı namazlarında bazen secde ve sünnet sûrelerini okur.  Ayrıca bir başka hadis-i şerifte de Kıyamet ve İnsan surelerini bir rekatta okuduğu bildirilmektedir (Ebu Davud, Ramazan 9'u okuduğunu bildirmiştir). Bazı tefsirlerde "Allah, insan Suresi'ni okuyana cennet ve ipek elbiseler ihsan eder" denilmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir
  • Zilzal Sûresi Okunuşu
    Zilzal Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 99. suresi olarak bilinir ve genellikle deprem duası olarak anılır. Arapça kökenli "zilzal" kelimesi, "sarsıntı" veya "deprem" anlamına gelir ve bu sure, kıyamet gününde meydana gelecek büyük sarsıntıları tasvir eder.
  • Hz. Havva Nasıl Yaratıldı? Kur'an'da Geçiyor mu?
    Hz. Âdem’in yaratılışı hakkında Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet bulunurken, Hz. Havva’nın yaratılışı konusunda Kur’an’da doğrudan bir anlatım yer almaz. Ancak dolaylı ifadeler ve İslamî literatürdeki açıklamalar bu konuda bilgi edinmemizi mümkün kılar.