İnsan Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İnsan Suresi

28.09.2024

İnsan Suresi

İnsan Suresi'nin anlamı insanın yaratılışına dair önemli bilgiler içermektedir. Bu sure 31 ayetten oluşmakta olup Medine döneminde nazil olmuştur. İnsan Suresi Mushaf'ın 76. suresi olup, azalan sıra ile 98. suredir. Aranan, insanın yaratılışının aşamalarını, insanın ölümden sonraki nimet ve cezalarını, cennet ve cehennemde karşılaşacağı kişilerin hayatlarını anlatan İnsan Suresi'nin bir yorumu ve faziletidir.

İnsan Suresi Kur'an-ı Kerim'in 76. suresidir. 31 ayetten oluşan bu sure çok önemli bilgiler içermektedir. Sureler ahiretin en önemli konusunu anlatmakta ve takva sahiplerinin cennete gideceklerini müjdelemektedir. Genel olarak Sure, insanın yaratılışının hikmetlerini anlamak ve nimetleri almak, Allah'ı tanımak, Allah'ın verdiklerine şükretmek, ilahi cezalardan kaçınmak ve kıymetli nimetlere kavuşmanın şartlarını konu edinmektedir. İçerik itibarıyla yeniden dirilişin kesinliğini vurgulayan ve ahiret durumunu özetleyen bir ön-şûrâdır.

İnsan Suresi Fazileti

Hz. Peygamberlere Hitap, 23-24. Bu ayet onun bir peygamber olarak sabrını güçlendirmeyi ve dini hassasiyetlerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. 27. ayet, kendi kaderini düşünmeden aşırı dünyevi arzulara kapılanları eleştirmekte, tüm bu açıklamaların Allah'a giden yolu arayanlara uyarı olduğunu bildiren Sure, Allah'ın Kendi iradesini dilediğini bildirmektedir. lâyık olanlara merhametle davranacaktır. Ve Allah'ın zalimler için çok şiddetli bir azap hazırlamış olduğunu bildirmektedir. Bir hadis-i şerifte Hz. Peygamber (s.a.v.) cuma sabahı namazlarında bazen secde ve sünnet sûrelerini okur.  Ayrıca bir başka hadis-i şerifte de Kıyamet ve İnsan surelerini bir rekatta okuduğu bildirilmektedir (Ebu Davud, Ramazan 9'u okuduğunu bildirmiştir). Bazı tefsirlerde "Allah, insan Suresi'ni okuyana cennet ve ipek elbiseler ihsan eder" denilmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.