İkindi Namazı Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İkindi Namazı Nasıl Kılınır?

07.08.2024

İkindi Namazı Nasıl Kılınır?

Namaz kılmaya yeni başlayan birçok kişi ise ilk zamanlarda ikindi namazı nasıl kılınır sorusunu akıllara getirmektedir.  İkindi namazı, ikindi ezanının okunması ile kılınmaya başlanmalıdır. Ancak ikindi vakti akşam ezanı okununcaya kadar geçerli olmaktadır. Lakin bu süre içerisinde Kerahat vakti bulunmaktadır. Kerahat vaktinin girmesi durumunda ise ikindi namazının sadece farzı kılınması gerekmektedir. Kerahat vakti ise akşam ezanının okunmasına 4 dakika kala başlayan süre olmaktadır.

İkindi namazı toplamda 8 rekattan oluşmaktadır. 4 rekatı sünnet 4 rekatı farz olarak kılınmaktadır.

İkindi namazının 4 rekatlık sünnetinin kılınışı;

  1. Niyet edilir. Niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için İkindi namazının 4 rekatlık sünnetini kılmaya” denir.
  2.  Niyet edildikten sonra tekbir getirilerek Subhaneke, Euzu-Besmele, Fatiha ve Zamm-ı Süre veya onun yerine ayet  Okunur.
  3. Rukü ve secde yapılır.
  4. İkinci kalkışta Besleme, Fatiha ve bir Zamm-ı Sure Ardından Rukü, Secde ve Oturuş yapılır. Oturuş da ise Ettehiyyatü ve Allahümme Salli-Barik okunur.
  5. Üçüncü kalkışta ise Subhaneke, Euzu-Besmele ve Fatiha Okunur. Ardından Zammı süre okunur. Rukü ve secde yapılır.
  6. Dördüncü kalkışta ise  Euzu-Besmele ve Fatiha Okunur. Ardından Zammı süre okunur. Rukü ve secde yapılır. Oturuşta da Ettehiyyatü ve Allahümme Salli-Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilmektedir.

İkindi Namazının 4 rekatlık farzının kılınışı;

  1. Niyet edilir. Niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için İkindi namazının 4 rekatlık farzını kılmaya” denir.
  2. Niyet edildikten sonra ise tekbir getirilerek Subhaneke, Euzu-Besmele, Fatiha ve Zamm-ı Süre Okunur.
  3. Rukü ve secde yapılır.
  4. İkinci kalkışta Besleme, Fatiha ve bir Zamm-ı Sure Ardından Rukü, Secde ve Oturuş yapılır. Oturuş da ise Ettehiyyatü okunur.
  5. Üçüncü kalkışta ise Besleme, Fatiha ardından Rüku ve Secde edilir.
  6. Dördüncü kalkışta ise Euzu-Besmele ve Fatiha Okunur. Rukü ve secde yapılır. Oturuşta da Ettehiyyatü ve Allahümme Salli-Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilmektedir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.