İkindi Namazı Kaç Rekât? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İkindi Namazı Kaç Rekât?

07.08.2024

İkindi Namazı Kaç Rekât?

Namazların gün içerisinde üçüncü sırasında yer alan ikindi namazı kaç rekat sorusuna cevaben 8 rekâttan oluşmaktadır. İlk 4’ü sünnet diğer 4’ü ise farzdır. İkindi namazı sonrasında dua mutlaka edilmelidir. Dua üzerine tesbih çekilerek Allah’ın 99 ismi de söylenmelidir. En hayırlı ikindi namazı bu şekilde kılınmaktadır. İkindi namazı kılınırken özellikle yapılması gereken birkaç ön hazırlık bulunmaktadır. Namaz öncesinde gusül alınması gerekir. Gusül abdesti banyo da alınan abdesttir. Gusül alınmadıysa alınmalıdır. Eğer alındıysa namaz abdesti alarak namaz kılınabilir. Namaz kılınmadan önce bol ve vücut hatlarını belli etmeyen kıyafetler giyilmelidir. Kadınların baş örtüsü takarak sadece elleri ve ayakları açık olmalıdır.

Erkeklerde de sadece eller ve ayaklar açık olmalıdır. Başlarında ise muhakkak takke olmalıdır. Bu şekilde namaz kılınmaya en uygun şekle gelinmektedir. Namaz kılınırken kadın ile erkeğin aynı odada olmamaları buyrulmaktadır. Evli olmayan kişiler aynı oda da namaz kılamazken, evli olan kişiler ise kocasının arkasında durarak namazına devam etmelidir. Bu şekilde kılınan namaz en hayırlı namazdır.

İkindi Namazı Ne Zaman Kılınır?

Beş vakit namazın içinde bulunan ikindi namazı her gün bir dakika gibi bir süre erken okumaktadır. Akşam üstüne doğru okunan ezanla beraber kılınmaktadır. Kılınan namaza ikindi namazı denir. İkindi namazından sonra 2 tane daha namaz vardır. Bunlar akşam ve yatsı namazıdır. İkindi namazı dua etmek için en uygun namazdır.

İkindi namazında tesbihat çekilerek Allah’ın isimleri söylenir. Bu şekilde hem dua edilip hem de sevap alınır. Namaz kılmak isteyen insanlar hangi şartta olursa olsun namaz kılabilirler. Engelli insanlar bile yatarak namaz kılabilir. Namaz kılmayı engelleyen herhangi bir şey yoktur. Oturarak bile hasta insanların namaz kılması sağlanabilmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır