İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı

28.09.2024

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı 

İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in 112. suresidir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlar ancak İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılır. Tevhid inancını mükemmel bir şekilde yansıtan İhlas Suresi'nin okunuşu ve anlamı diyanet olarak herkesin bilmesi gereken bir konudur. Beş vakit namaz arasında en sık okunan surelerden biridir.

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O'na bir denk de olmadı.

İhlas Suresi Tefsiri

İhlas Suresi'nin ilk iki ayetindeki 'Ehad' ve 'Samid' kelimeleri Allah'ın en güzel sıfatlarından biridir. Ahad onun birliğini ve benzersizliğini ifade eder. Samet, kimsenin ihtiyacı olmayan, ihtiyaç duyulan, doğmamış, olmamış demektir. Samet Allah'ın en önemli sıfatlarından biridir. Yaratılan her şeyin Allah sayesinde var olduğunu söylemektedir. Onun eşinin olmadığı, her şeyden üstün olduğu yazılmıştır.

İhlas Suresi Mekke döneminde nazil olan surelerden biridir. Tevhid inancını tamamen kabul etmiştir.  Bu sure Kur'an-ı Kerim'in 12. suresidir ve dört ayetten oluşur. Bu, hatırlanması en kısa ve en kolay surelerden biridir. Diğer tüm surelerde olduğu gibi İhlas Suresi için de aynı koşullar geçerlidir. Bu sureyi okursanız kendinizi arındırmanıza gerek yoktur. Ancak Kur'an dualarını okumanız gerekiyorsa abdest almanız gerekir. Kur'an'a arındırılmadan dokunmak günah sayılır.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir:
  • İslam Ahlakının Konusu
    İslam ahlakı, insanın davranışlarını Kur'an ve sünnet ışığında değerlendiren bir ahlak sistemidir. İslam ahlakının konusu, insanın iç dünyasını ve dış davranışlarını Allah’ın rızasına uygun hale getirmektir. Bu açıdan, İslam ahlakı sadece bireysel değil, toplumsal hayatı da şekillendiren kapsamlı bir değerler bütünüdür.
  • Ahlak İle Terbiye İlişkisi
    Ahlak ve terbiye kelimelerinin anlamları birbiri ile ilişkili kelimelerdir. Toplumların temel yapı taşlarını oluşturan bu iki kavram, insanın hem bireysel gelişiminde hem de toplumsal uyumunda kritik roller üstlenir.
  • Risalet Ne Demek?
    Risalet, İslam'da önemli bir kavramdır ve rasullük ve peygamberlik ile yakından ilişkilidir. Bu terim, Allah'ın mesajını insanlara iletme görevini ifade eder ve bir kişi ya da tarafın mesajını diğerine iletme anlamında elçilik olarak yorumlanabilir.
  • Hucurât Suresi 5. Ayeti ve Meali
    Kur'an-ı Kerim'in 49. suresi olan Hucurât Suresi, toplumsal düzen ve ahlaki değerler konusunda Müslümanlara önemli öğütler sunar. Özellikle surenin 5. ayeti, günümüzde de büyük anlam taşıyan sabır ve teenni (acele etmeme) kavramlarına dikkat çeker.