İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı

28.09.2024

İhlas Suresi Okunuşu Ve Anlamı 

İhlas Suresi Kur'an-ı Kerim'in 112. suresidir. "Kul hüvallahü ahad" sözleriyle başlar ancak İhlas-ı Şerif olarak da adlandırılır. Tevhid inancını mükemmel bir şekilde yansıtan İhlas Suresi'nin okunuşu ve anlamı diyanet olarak herkesin bilmesi gereken bir konudur. Beş vakit namaz arasında en sık okunan surelerden biridir.

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhü ehad

2- Allâhüssamed

3- Lem yelid ve lem yûled

4- Ve lem yekün lehû küfüven ehad

İhlas Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.

1- De ki; O Allah bir tektir.

2- Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3- Doğurmadı ve doğurulmadı

4- O'na bir denk de olmadı.

İhlas Suresi Tefsiri

İhlas Suresi'nin ilk iki ayetindeki 'Ehad' ve 'Samid' kelimeleri Allah'ın en güzel sıfatlarından biridir. Ahad onun birliğini ve benzersizliğini ifade eder. Samet, kimsenin ihtiyacı olmayan, ihtiyaç duyulan, doğmamış, olmamış demektir. Samet Allah'ın en önemli sıfatlarından biridir. Yaratılan her şeyin Allah sayesinde var olduğunu söylemektedir. Onun eşinin olmadığı, her şeyden üstün olduğu yazılmıştır.

İhlas Suresi Mekke döneminde nazil olan surelerden biridir. Tevhid inancını tamamen kabul etmiştir.  Bu sure Kur'an-ı Kerim'in 12. suresidir ve dört ayetten oluşur. Bu, hatırlanması en kısa ve en kolay surelerden biridir. Diğer tüm surelerde olduğu gibi İhlas Suresi için de aynı koşullar geçerlidir. Bu sureyi okursanız kendinizi arındırmanıza gerek yoktur. Ancak Kur'an dualarını okumanız gerekiyorsa abdest almanız gerekir. Kur'an'a arındırılmadan dokunmak günah sayılır.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.