Hacet Namazı Duası - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Hacet Namazı Duası

19.08.2024

Hacet Namazı Duası

 

 

Hacet namazı, İslam inancında, müminlerin Allah'a olan istek ve dileklerini iletmek amacıyla kıldığı özel bir nafile namazdır. Manevi uygulama, kişinin içten gelen dualarını ve arzularını Rab'bine sunabilmesi için önemli bir vesile olarak kabul edilir. Hacet namazı, belirli bir dileğin veya isteğin kabulü amacıyla kılındığında, ardından yapılan hacet duası ile tamamlanır. Hacet namazı duası, kişinin Allah'tan dileğini arz etmesi ve iç huzurunu bulması için bir fırsat sunar. Hacet namazı ve hacet duası, bireylerin yaşadıkları zorluklarla başa çıkmalarına ve manevi bir destek arayışında olmalarına yardımcı olabilir.

Hacet Namazı Nasıl Kılınır?

Hacet namazı iki veya dört rekat olarak kılınabilen bir namazdır. Bu namazın 12 rekat olarak kılınabileceği şeklinde rivayet de vardır. Hacet namazı nasıl kılınır? sorusu bir dileği ya da isteği olan kişilerin cevabını merak ettiği sorulardan biridir. Hacet namazı ise şu şekilde kılınmaktadır;

  1. Niyet edilir: “Ya Rabbi, senin rızan için hacet namazı kılmaya niyet ettim.”

  2. 2 veya 4 rekât olarak kılınabilir. İkiden fazla kılınacaksa çift sayılı olmalıdır (4, 6, 12 gibi).

  3. Birinci rekâtta: Fatiha + 3 Ayet-el Kürsi

  4. Diğer rekâtlarda: Fatiha + 1 İhlâs, 1 Felak, 1 Nas (veya her rekâtta Ayet-el Kürsi ve İhlâs)

Namazın ardından aşağıdaki hacet duası okunur:

Arapçası:

“Lâ ilâhe illâllâhu’l-halîmü’l-kerîm. Sübhânellâhi Rabbi’l-arşi’l-azîm. Elhamdü lillâhi rabbi’l-âlemîn. Es’elüke mûcibâti rahmetike...”

Türkçe Anlamı:

“Halim ve kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur... Allahım! Rahmetine vesile olan ve günahları bağışlamanı gerektiren şeyleri...”

Hacet namazı yatsıdan sonra, vitirden önce kılınması tavsiye edilir. Ancak günün herhangi bir vaktinde de kılınabilir (kerahat vakitleri hariç).

Büyük Hacet Duası (Taif Duası) Nedir, Nasıl Okunur?

Büyük Hacet Duası, Peygamber Efendimizin (sav) en zor anlarında ettiği, özellikle büyük sıkıntı, haksızlık, çaresizlik anlarında okunan güçlü bir duadır.

Büyük Hacet Duası Arapçası:

"Allâhumme ileyke eş’kû da’fe kuvvetî..."

Türkçe Anlamı:

“Allah’ım! Kuvvetimin yetersiz kaldığını, çaresizliğimi ve insanların nazarındaki hor görülmüşlüğümü sana arz ediyorum…”

Hacet Duası Ne Zaman Okunur?

  • Özellikle gece namazlarından sonra, secde halinde okunması tavsiye edilir.

  • Hacetin kabulü için en az 40 gün boyunca, sürekli ve içtenlikle okunması önerilir.

  • Farz namazlardan sonra okunması da faziletlidir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şecaat Nedir?
    Şecaat, dilimizde sıkça duyulan ancak çoğu zaman derin anlamı tam olarak kavranmayan bir kavramdır. Bu kelime, Arapça kökenli olup, yüksek ahlaki değerleri içinde barındırır. İnsanların cesaretini, yiğitliğini, kahramanlığını ve korkusuzluğunu ifade eden şecaat, aynı zamanda bir kişinin zorluklar karşısında gösterdiği direnç ve kararlılığı simgeler. Günümüzde şecaat terimi, sadece savaş ya da fiziksel mücadele bağlamında değil, aynı zamanda hayatın çeşitli alanlarında, kişisel ve sosyal mücadelelerde de geçerlidir.
  • Mevlit Ne Demek?
    Mevlit, İslam kültüründe Hz. Muhammed’in doğumunu anlatan ve onu öven manzum eserlerin genel adıdır. Bu eserler, Hz. Muhammed’in hayatı, ahlaki değerleri ve öğretileri üzerine odaklanarak, onun önemini ve İslam’daki yerini vurgular. Mevlit, sadece bir edebi eser olmanın ötesinde, toplumsal ve dini bir işlev de taşır. Aynı zamanda bu eserlerin okunmasıyla gerçekleştirilen törenlere de “mevlit” adı verilir.
  • Zeydiye Nedir?
    Zeydiye, Şii mezhepleri arasında özel bir yere sahip olup, kökeni ve inanç sistemiyle hem Şii hem de Sünni yönleri bir arada barındıran benzersiz bir İslam mezhebidir. 8. yüzyılda Hz. Ali'nin torunu Zeyd bin Ali'nin liderliğinde ortaya çıkan bu mezhep, Ehl-i Beyt sevgisini merkeze alırken, diğer Şii gruplardan farklı olarak ilk üç halifeyi de meşru kabul etmektedir.
  • Ehli Sünnet Nedir?
    Ehli sünnet, İslam dininde Hz. Muhammed2in sünnetine uyanlara denir. İslam dünyasında yaygın olan iki ana mezhepten biri olan en yaygın iki kolundan Ehl-i Sünnet sünnilik diğeri şiiliktir. Bu iki mezhep arasında çeşitli konularda aralarında görüş ayrılıkları vardır.
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.