Hacet Namazı Duası - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Hacet Namazı Duası

19.08.2024

Hacet Namazı Duası

 

 

Hacet namazı, İslam inancında, müminlerin Allah'a olan istek ve dileklerini iletmek amacıyla kıldığı özel bir nafile namazdır. Manevi uygulama, kişinin içten gelen dualarını ve arzularını Rab'bine sunabilmesi için önemli bir vesile olarak kabul edilir. Hacet namazı, belirli bir dileğin veya isteğin kabulü amacıyla kılındığında, ardından yapılan hacet duası ile tamamlanır. Hacet namazı duası, kişinin Allah'tan dileğini arz etmesi ve iç huzurunu bulması için bir fırsat sunar. Hacet namazı ve hacet duası, bireylerin yaşadıkları zorluklarla başa çıkmalarına ve manevi bir destek arayışında olmalarına yardımcı olabilir.

Hacet Namazı Nasıl Kılınır?

Hacet namazı iki veya dört rekat olarak kılınabilen bir namazdır. Bu namazın 12 rekat olarak kılınabileceği şeklinde rivayet de vardır. Hacet namazı nasıl kılınır? sorusu bir dileği ya da isteği olan kişilerin cevabını merak ettiği sorulardan biridir. Hacet namazı ise şu şekilde kılınmaktadır;

  1. Niyet edilir: “Ya Rabbi, senin rızan için hacet namazı kılmaya niyet ettim.”

  2. 2 veya 4 rekât olarak kılınabilir. İkiden fazla kılınacaksa çift sayılı olmalıdır (4, 6, 12 gibi).

  3. Birinci rekâtta: Fatiha + 3 Ayet-el Kürsi

  4. Diğer rekâtlarda: Fatiha + 1 İhlâs, 1 Felak, 1 Nas (veya her rekâtta Ayet-el Kürsi ve İhlâs)

Namazın ardından aşağıdaki hacet duası okunur:

Arapçası:

“Lâ ilâhe illâllâhu’l-halîmü’l-kerîm. Sübhânellâhi Rabbi’l-arşi’l-azîm. Elhamdü lillâhi rabbi’l-âlemîn. Es’elüke mûcibâti rahmetike...”

Türkçe Anlamı:

“Halim ve kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur... Allahım! Rahmetine vesile olan ve günahları bağışlamanı gerektiren şeyleri...”

Hacet namazı yatsıdan sonra, vitirden önce kılınması tavsiye edilir. Ancak günün herhangi bir vaktinde de kılınabilir (kerahat vakitleri hariç).

Büyük Hacet Duası (Taif Duası) Nedir, Nasıl Okunur?

Büyük Hacet Duası, Peygamber Efendimizin (sav) en zor anlarında ettiği, özellikle büyük sıkıntı, haksızlık, çaresizlik anlarında okunan güçlü bir duadır.

Büyük Hacet Duası Arapçası:

"Allâhumme ileyke eş’kû da’fe kuvvetî..."

Türkçe Anlamı:

“Allah’ım! Kuvvetimin yetersiz kaldığını, çaresizliğimi ve insanların nazarındaki hor görülmüşlüğümü sana arz ediyorum…”

Hacet Duası Ne Zaman Okunur?

  • Özellikle gece namazlarından sonra, secde halinde okunması tavsiye edilir.

  • Hacetin kabulü için en az 40 gün boyunca, sürekli ve içtenlikle okunması önerilir.

  • Farz namazlardan sonra okunması da faziletlidir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir