Fil Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fil Suresi

03.10.2024

Fil Suresi

Mekke döneminde inmiştir. 5 âyettir. Kâfirûn sûresinden sonra, Felak sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Fil suresi ismini 1. ayette geçen "biashâbilfîl" kelimseinden almıştır. Aynı zamanda Elem tera keyfe veya Elem tere olarak da anılmakta bu sure. Fil suresinde fil ordusunun hikayesi anlatılmaktadır. Kabe’yi yıkmak isteyen Yemen’in genel valisi Ebrehe’nin fillerle Mekke’ye hücumunu anlatmakta ve sonuç olarak yok olup gitmelerini anlatılır.

Allah, Kabe'yi mübarek kılmış ve Kabe'ye herhangi bir şekilde saldırıda bulunulursa, Fil suresinin mealinde anlatıldığı gibi korkunç bir azaba uğrar. Mekkeliler bu olayın öneminden dolayı bu yıla “Fil yılı” denmiş ve onlar da olayı tarih başlangıcı olarak kullanmışlar. Fil Suresi'nin önemine değinmemiz gerekirse, Allah'ın Kabe'yi ve Mekke'yi koruma kudretini vurgular. Mekke'nin kutsallığı ve Kabe'nin Allah tarafından korunacağı mesajı güçlü bir şekilde iletilir.

Kabe'nin İslam'daki merkezi rolünü ve Mekke'nin önemini vurgular. Bu sure, Kabe'nin sadece bir ibadet yeri değil, aynı zamanda Allah'ın özel koruması altındaki bir yer olduğunu belirtir. Ebrehe'nin ordusuna karşı Allah'ın mucizevi bir şekilde müdahale etmesi, İslam'da Allah'ın güçlü ve her şeyden haberdar olduğunu gösterir. Bu olay, zayıf gibi görünenlerin bile Allah'ın yardımıyla güçlü olabileceğini ifade eder. Fil Suresi, Hz. Muhammed'in doğumundan önceki dönemdeki olayları anlatır ve bu olayların, peygamberin gelmesiyle ilgili bir hazırlık olarak görülebileceği düşünülür.

Fil Suresi Okunuşu Ve Anlamı

  1. Bismillahirrahmânirrahîm.
  2. Elem tera keyfe fe'ale rabbüke biashâbilfîl
  3. Elem yec'al keydehüm fî tadlîl
  4. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl
  5. Termîhim bihicâratin min siccîl
  6. Fece'alehüm ke'asfin me'kûl

Anlamı,

  1. Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
  2. Görmedin mi Rabbin ne yaptı fil sahiplerine!
  3. Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
  4. Üzerlerine sürü sürü kuşlar saldı.
  5. Onlara balçıktan pişirilmiş sert taşlar atıyorlardı.
  6. Derken onları, yenilmiş ekin yaprağı gibi kılıverdi.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır