Felak Ve Nas Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Felak Ve Nas Suresi

24.09.2024

Felak Ve Nas Suresi

Felak ve nas Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir ve her türlü tehlikeden, nazardan, beladan korunmak için günün her saatinde okunur. Bu surelere Felak ve nas  duaları da denir ve günlük namazlarda da okunur. Hadis kaynaklarında onun faziletleri hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.

Felak ve Nas Suresi Bilgiler

Felak Suresi, Nass Suresi ile birlikte Mu'avizetin surelerinden biri olarak kabul edilir ve beş ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim 113. Suresidir.  Felak Suresi Mekke döneminde nazil olmuştur ve vahiy sırasına göre 20. suredir. Kuran-ı Kerim'in 604. sayfasında bulunan bu sure, ilk ayetinde yer alan "sabahın aydınlığı" anlamına gelen "Felak" sözcüğünden türetilmiştir. Mu'avizetin surelerinden bir diğeri olan Nas Suresi altı ayetten oluşmaktadır. Adını her şiirin sonunda yer alan “nas” sözcüğünden almaktadır. Mushaf sırasına göre 114. sure olup, azalan sıra ile 21. suredir. Felak Suresi'nden sonra Mekke döneminde nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim'in 30. suresi ve 604. sayfanın son paragrafında bulunmaktadır.

Felak ve Nas surelerini birlikte veya ayrı ayrı okumak çok faydalıdır. İnsanları kazalardan ve sorunlardan koruduğu ve okuyucuları korku, kaygı, depresyon ve ajitasyondan kurtardığı bilinmektedir. Özellikle gece yatmadan önce okunduğunda güvenli ve huzur içinde uykuya dalmanıza ve Yüce Allah'ın gücüne ve korumasına sığınmanıza yardımcı olmaktadır.

Felak Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e'ûzü birabbil felak

Min şerri mâ halak

Ve min şerri ğasikın izâ vekab

Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad

Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresi Okunuşu

Kul e'ûżu birabbinnâs.
Melikinnâs.
İlâhinnâs.
Min şerrilvesvâsil ḣannâs.
Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs.
Minelcinneti vennâs.

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şecaat Nedir?
    Şecaat, dilimizde sıkça duyulan ancak çoğu zaman derin anlamı tam olarak kavranmayan bir kavramdır. Bu kelime, Arapça kökenli olup, yüksek ahlaki değerleri içinde barındırır. İnsanların cesaretini, yiğitliğini, kahramanlığını ve korkusuzluğunu ifade eden şecaat, aynı zamanda bir kişinin zorluklar karşısında gösterdiği direnç ve kararlılığı simgeler. Günümüzde şecaat terimi, sadece savaş ya da fiziksel mücadele bağlamında değil, aynı zamanda hayatın çeşitli alanlarında, kişisel ve sosyal mücadelelerde de geçerlidir.
  • Mevlit Ne Demek?
    Mevlit, İslam kültüründe Hz. Muhammed’in doğumunu anlatan ve onu öven manzum eserlerin genel adıdır. Bu eserler, Hz. Muhammed’in hayatı, ahlaki değerleri ve öğretileri üzerine odaklanarak, onun önemini ve İslam’daki yerini vurgular. Mevlit, sadece bir edebi eser olmanın ötesinde, toplumsal ve dini bir işlev de taşır. Aynı zamanda bu eserlerin okunmasıyla gerçekleştirilen törenlere de “mevlit” adı verilir.
  • Zeydiye Nedir?
    Zeydiye, Şii mezhepleri arasında özel bir yere sahip olup, kökeni ve inanç sistemiyle hem Şii hem de Sünni yönleri bir arada barındıran benzersiz bir İslam mezhebidir. 8. yüzyılda Hz. Ali'nin torunu Zeyd bin Ali'nin liderliğinde ortaya çıkan bu mezhep, Ehl-i Beyt sevgisini merkeze alırken, diğer Şii gruplardan farklı olarak ilk üç halifeyi de meşru kabul etmektedir.
  • Ehli Sünnet Nedir?
    Ehli sünnet, İslam dininde Hz. Muhammed2in sünnetine uyanlara denir. İslam dünyasında yaygın olan iki ana mezhepten biri olan en yaygın iki kolundan Ehl-i Sünnet sünnilik diğeri şiiliktir. Bu iki mezhep arasında çeşitli konularda aralarında görüş ayrılıkları vardır.
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.