Felak Ve Nas Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Felak Ve Nas Suresi

24.09.2024

Felak Ve Nas Suresi

Felak ve nas Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir ve her türlü tehlikeden, nazardan, beladan korunmak için günün her saatinde okunur. Bu surelere Felak ve nas  duaları da denir ve günlük namazlarda da okunur. Hadis kaynaklarında onun faziletleri hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.

Felak ve Nas Suresi Bilgiler

Felak Suresi, Nass Suresi ile birlikte Mu'avizetin surelerinden biri olarak kabul edilir ve beş ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim 113. Suresidir.  Felak Suresi Mekke döneminde nazil olmuştur ve vahiy sırasına göre 20. suredir. Kuran-ı Kerim'in 604. sayfasında bulunan bu sure, ilk ayetinde yer alan "sabahın aydınlığı" anlamına gelen "Felak" sözcüğünden türetilmiştir. Mu'avizetin surelerinden bir diğeri olan Nas Suresi altı ayetten oluşmaktadır. Adını her şiirin sonunda yer alan “nas” sözcüğünden almaktadır. Mushaf sırasına göre 114. sure olup, azalan sıra ile 21. suredir. Felak Suresi'nden sonra Mekke döneminde nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim'in 30. suresi ve 604. sayfanın son paragrafında bulunmaktadır.

Felak ve Nas surelerini birlikte veya ayrı ayrı okumak çok faydalıdır. İnsanları kazalardan ve sorunlardan koruduğu ve okuyucuları korku, kaygı, depresyon ve ajitasyondan kurtardığı bilinmektedir. Özellikle gece yatmadan önce okunduğunda güvenli ve huzur içinde uykuya dalmanıza ve Yüce Allah'ın gücüne ve korumasına sığınmanıza yardımcı olmaktadır.

Felak Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e'ûzü birabbil felak

Min şerri mâ halak

Ve min şerri ğasikın izâ vekab

Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad

Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresi Okunuşu

Kul e'ûżu birabbinnâs.
Melikinnâs.
İlâhinnâs.
Min şerrilvesvâsil ḣannâs.
Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs.
Minelcinneti vennâs.

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şia Nedir?
    Şiilik, İslam'ın iki ana mezhebinden biri olup, Hz. Muhammed'in vefatından sonra halifeliğin kimde olması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarından doğmuştur. Sünnilikten sonra en yaygın ikinci İslami mezhep olan Şia, özellikle İran, Irak, Azerbaycan, Bahreyn gibi ülkelerde yoğunlukla görülür. Şia kelimesi Arapça'da "taraftar" veya "destekçi" anlamına gelmektedir ve Hz. Ali'nin takipçilerini ifade eder.
  • Mutezile Nedir?
    Mutezile, İslam tarihinde akılcı yaklaşımıyla öne çıkan, özgün bir kelam mezhebidir. İslam düşünce tarihinin en önemli akımlarından biri olan Mutezile, Hicri II. yüzyılda (8. yüzyıl) Basra'da ortaya çıkmıştır.
  • Bedevi Ne Demek?
    "Bedevi" kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir ve çöl ya da kırsal alanlarda göçebe olarak yaşayan Arap topluluklarını ifade eder. Bu kelime, Arapça "bedewî" (بدوي) kökünden gelir ve "bâdiye" yani "çöl, kır, taşra" anlamına dayanır. Bedeviler genellikle çöl ikliminin zorlu koşullarına uyum sağlamış, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş topluluklardır. Geleneksel olarak deve yetiştiriciliği, hayvancılık ve ticaretle uğraşırlar.
  • Abdest Nasıl Alınır?
    Abdest nasıl alınır? sorusu, namaz ibadetini yerine getirmek isteyen her Müslümanın mutlaka doğru şekilde öğrenmesi gereken önemli bir konudur. İslam’da temizliğin şartı olan abdest, hem bedensel hem de ruhsal arınmanın bir parçasıdır.
  • Temizlik ile İlgili Ayet ve Hadisler
    İslam dini, yalnızca ibadetler değil, günlük yaşam alışkanlıklarında da temizliği esas alan bir inanç sistemidir. Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hadisleri, temizliği hem fiziksel hem de ruhsal boyutlarıyla ele alır. "Temizlik imanın yarısıdır" hadisi, bu anlayışın en güçlü ifadesidir.