Fecr Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fecr Suresi

28.09.2024

Fecr Suresi

Kur'an-ı Kerim'in seksen dokuzuncu suresi olan Fecr suresi, Mekke'de indirilmiştir ve otuz ayetten oluşmaktadır. İlk ayette geçen "Fecr" kelimesi, sureye adını vermiştir. Bu surede, eski kavimlere ait kıssalar, insanoğlunun kötülüğe yönelmesi ve bunun olumsuz sonuçları, dünya hayatından sonraki yaşam ve o hayattaki durumlar kısaca ele alınmaktadır. Fecr Suresi, peygamberlere itaat etmeyen ve ilahi mesajı reddeden eski toplumların başına gelen felaketler hatırlatılmaktadır. Allah Teâlâ'nın insanları farklı şekillerde imtihan etmesi üzerinde durulurken, mal sevgisi ve bencillik gibi olumsuz duygular eleştirilmektedir. Ayrıca, kıyamet günündeki durumlar ve iyi ile kötü insanların ahiretteki halleri aktarılırken, bu bağlamda insanlara önemli uyarılar yapılmaktadır.

Fecr Suresi Anlamı
Fecr suresi anlamı, geçmişteki azgın toplulukların başlarına gelen felaketleri ve insanın nimetler karşısındaki tutumunu sorgulayan derin mesajlar içermektedir. Tan yerinin ağarmasına, on geceye, çifte ve teke, geçen geceye andolsun ki, bu durumlar, akıl sahipleri için yemin edilmeye değer önemli özellikler taşımaktadır. Şüphesiz Rabbin, her şeyi gözetlemektedir; ancak insan, Rabbi onu denediğinde bol nimetler verdiğinde ‘Rabbim bana ikram etti’ derken, rızkı daraldığında ‘Rabbim beni küçümsedi’ diye düşünmektedir.

Oysa siz yetimlere ikram etmiyor, yoksulları yedirmeye teşvik etmiyor ve haram helal demeden mirası alabildiğine tüketiyorsunuz; malı da fazlasıyla seviyorsunuz. Kıyamet sarsıntısıyla yeryüzü parçalandığında ve Rabbinin emriyle dizilmiş melekler ve cehennem geldiğinde, insan yaptıklarını hatırlayacak; fakat bu hatırlamanın ona ne faydası olacak? O gün, 'Keşke hayatım için bir şey yapsaydım' diyecek; ancak Allah’ın azabını kimse bertaraf edemez ve Onun vurduğu darbeyi kimse engelleyemez. O gün, Allah, 'Ey huzur içinde olan nefis! Sen O’ndan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön!' diyerek, iyi kullarının arasına katılmasını ve cennetine girmesini isteyecektir.

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurbanın Yenmeyen 7 Bölgesi Hangileridir?
    İslam dininde kurban olarak ya da başka amaçla kesilmiş olsun, etlerin yenmesi helal olan hayvanlar belli kurallara tabidir. Bu kurallar arasında, bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nelerdir? ne yapılması gerekiyor?
  • Hangi Hayvanlardan Kurban Olur?
    İslam dinine göre davar, sığır ve deveden kurban olur. Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar bu üç hayvan türünden birini seçebilirler.
  • Kurbanı Dağıtmak Şart mı?
    İslam dininde kurban ibadeti önemli bir yere sahiptir, ancak kurban etinin dağıtılması mecburi değildir. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanın etiyle ilgili farklı uygulamalar mümkündür
  • Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?
    Kurban Bayramı, İslam dünyasında büyük bir coşkuyla kutlanan dini bayramlardan biridir. Peki Kurban Bayramı nasıl ortaya çıktı, tarihi neye dayanır ve bu özel günün anlamı nedir?
  • Tek Gözü Kör Olan Hayvan Kurban Olur mu?
    Kurban Bayramı yaklaşırken sıkça sorulan dini sorular arasında “Tek gözü kör olan hayvan kurban olur mu?” sorusu yer alıyor.