Fazilet Ne Demek - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fazilet Ne Demek

19.08.2024

Fazilet Ne Demek

Fazilet sözlük anlamı olarak dürüstlüğü, iffetliği, namus ve merhameti, alçakgönüllülüğü ve yiğitliği ifade etmektedir. Bunların hepsini birden taşıyan isim veya erdem anlamına gelmektedir. Fazilet insanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlamaktadır. Bunun için ise ruhi yeteneklerini kullanan kişiler için tercih edilen ahlaki bir terim olmaktadır.

Müslüman aleminde faziletli insan kelimesi oldukça sık duyulmaktadır. Fazilet sahibi kişiler dinin gerekliliğine uyan, kötülük beslemeyen ve kötülükten kendini uzak tutan kişilerdir. Bununla birlikte de alçak gönüllü olmaları ve iffet sahibi olmaları ile de bilinmektedir. Faziletli insan bir nevi ahlaki anlamda temiz olan kişilere kullanılmaktadır.

Fazilet ve Erdem Aynı Şey Mi?

Fazilet ve erdem kelime olarak ve anlam olarak birbirine benzeyen yakın sözcükler olmaktadır. Erdem kelimesi; ahlaki olarak doğru olanı yapan ve yanlışı yapmaktan uzak duran kişilere söylenmektedir. Hem din tarihinde hem de felsefe tarihinde oldukça sık kullanılan bir kelime olmaktadır. Özellikle de “erdemli insan ve erdemli olmak” nedir sorusuna cevap aranmıştır.

Her toplumun ahlaki açıdan farklılıkları bulunmaktadır. Bundan dolayı da insanlar arasında erdemli kişilik ve fazilet sahibi olan kişi kavramı değişmektedir. Ancak kötülükten kaçınan, alçakgönüllü olan, erdem sahibi, namuslu, iffetine sahip çıkan ve dürüst bir kişiliğe sahip olan herkese faziletli insan dememiz mümkündür.

Fazilet ve erdem kelimesi kelime anlamı ve yansıttığı düşünce anlamında aynı sözcük olmaktadır. Bu anlamda da fazilet ve erdem kelimesi aynı şekilde kullanılması mümkündür. Belli noktalarda birbirlerinden ayrılmaktadır. O noktalar ise fazilet ve erdem kelimesine hangi açıdan bakarak yorumlandığı olmaktadır. Dini, felsefi veya sosyal açılardan yorumlanması durumunda belli noktalar da birbirinden ayrılmakta ve farklı anlamların ortaya çıkması mümkündür.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • İslam Ahlakının Temel Kaynakları Nelerdir?
    İslam ahlakı, bireyin hem Allah’a karşı sorumluluğunu hem de insanlara karşı tutumunu belirleyen bir değer sistemidir.
  • 4 Fıkıh Mezhebi Nelerdir?
    İslam dünyasında en çok bilinen ve kabul gören dört fıkıh mezhebi, Sünni Müslümanlar tarafından yüzyıllardır takip edilmektedir.
  • İtikat Nedir?
    İtikat kelimesi genelde dini anlamı ile kullanılır ve İslam inancında temel bir kavram olarak karşımıza çıkar. Sözlük anlamıyla "bağlanmak, düğümlemek, kesin olarak inanmak" manalarına gelen itikat, İslam dini içerisinde kalbi bağlılığı ve kesin inancı ifade eder.
  • Tasavvufi Mezhepleri Nelerdir?
    Tasavvufi mezhepler, İslam'ın içsel ve manevi yönünü anlamaya çalışan, farklı coğrafya ve dönemlerde oluşmuş mistik anlayışları temsil eder
  • Kurbanın Yenmeyen 7 Bölgesi Hangileridir?
    İslam dininde kurban olarak ya da başka amaçla kesilmiş olsun, etlerin yenmesi helal olan hayvanlar belli kurallara tabidir. Bu kurallar arasında, bir hayvanın yenilmeyecek yerleri nelerdir? ne yapılması gerekiyor?