Fazilet Ne Demek - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fazilet Ne Demek

19.08.2024

Fazilet Ne Demek

Fazilet sözlük anlamı olarak dürüstlüğü, iffetliği, namus ve merhameti, alçakgönüllülüğü ve yiğitliği ifade etmektedir. Bunların hepsini birden taşıyan isim veya erdem anlamına gelmektedir. Fazilet insanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlamaktadır. Bunun için ise ruhi yeteneklerini kullanan kişiler için tercih edilen ahlaki bir terim olmaktadır.

Müslüman aleminde faziletli insan kelimesi oldukça sık duyulmaktadır. Fazilet sahibi kişiler dinin gerekliliğine uyan, kötülük beslemeyen ve kötülükten kendini uzak tutan kişilerdir. Bununla birlikte de alçak gönüllü olmaları ve iffet sahibi olmaları ile de bilinmektedir. Faziletli insan bir nevi ahlaki anlamda temiz olan kişilere kullanılmaktadır.

Fazilet ve Erdem Aynı Şey Mi?

Fazilet ve erdem kelime olarak ve anlam olarak birbirine benzeyen yakın sözcükler olmaktadır. Erdem kelimesi; ahlaki olarak doğru olanı yapan ve yanlışı yapmaktan uzak duran kişilere söylenmektedir. Hem din tarihinde hem de felsefe tarihinde oldukça sık kullanılan bir kelime olmaktadır. Özellikle de “erdemli insan ve erdemli olmak” nedir sorusuna cevap aranmıştır.

Her toplumun ahlaki açıdan farklılıkları bulunmaktadır. Bundan dolayı da insanlar arasında erdemli kişilik ve fazilet sahibi olan kişi kavramı değişmektedir. Ancak kötülükten kaçınan, alçakgönüllü olan, erdem sahibi, namuslu, iffetine sahip çıkan ve dürüst bir kişiliğe sahip olan herkese faziletli insan dememiz mümkündür.

Fazilet ve erdem kelimesi kelime anlamı ve yansıttığı düşünce anlamında aynı sözcük olmaktadır. Bu anlamda da fazilet ve erdem kelimesi aynı şekilde kullanılması mümkündür. Belli noktalarda birbirlerinden ayrılmaktadır. O noktalar ise fazilet ve erdem kelimesine hangi açıdan bakarak yorumlandığı olmaktadır. Dini, felsefi veya sosyal açılardan yorumlanması durumunda belli noktalar da birbirinden ayrılmakta ve farklı anlamların ortaya çıkması mümkündür.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.