Fatiha Suresi Okunuşu - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fatiha Suresi Okunuşu

24.09.2024

Fâtiha Sûresi Okunuşu

Fâtiha Sûresi, Kur’an-ı Kerîm’in ilk sûresidir ve İslam’ın temel kaynaklarından biri olarak büyük bir öneme sahiptir. Mekke döneminin başlangıç yıllarında bağımsız bir sûre olarak indirilmiş olması, onun dini ve kültürel açıdan ne denli önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Bazı âlimlere göre “besmele” ile birlikte yedi âyetten oluşurken, diğerlerine göre “besmele” olmaksızın altı âyettir. 

Fâtiha Sûresi Arapça Yazılışı

  1. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

  2. اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ

  3. اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ

  4. مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ

  5. اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ

  6. اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ

  7. صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ

Fâtiha Sûresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm Allah’ın ismiyle.

Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.

O, Rahmân ve Rahîm’dir.

O, hesap ve ceza gününün tek sahibidir.

Rabbimiz! Sadece sana kulluk eder ve sadece senden yardım isteriz.

Bizi dosdoğru yola eriştir;

Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna. Gazaba uğrayanların ve azıp sapanların yoluna değil.

Fâtiha Sûresi Tefsiri

Fâtiha Sûresi Tefsiri, Kur’ân’ın en değerli surelerinden biridir ve ibadetlerimizin temelini oluşturur. Kur’ân okumaya başlamadan önce, “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım” ifadesini kullanırız. Bu ifade, istiâze olarak adlandırılır. Eûzü, sığınma, emân talep etme veya yardım istemek gibi anlamlar taşır. Bu sözle, okuma sırasında karşılaşabileceğimiz olumsuz düşüncelere karşı korunmak için Allah’a sığınmış oluruz. Cebrâil (a.s.), Peygamber Efendimiz’e ilk olarak istiâze, besmele ve “Yaratan Rabbının adıyla oku!” (Alak 96/1) ayetini getirmiştir. Bu da, Kur’ân’ın okunmasının ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

İstiâze, Kur’ân okumaya başlamadan önce yapılmalıdır. Zira ayette geçen “Kur’ân okuduğun zaman” ifadesi, “Kur’ân okumak istediğin zaman” anlamına gelir. Bu da, Kur’ân’a yaklaşırken Allah’ın korumasını istemenin önemini vurgular. Bursevî, Rûhu’l-Beyân adlı eserinde bu duruma dikkat çekerek, istiâze ve besmeleyi Kur’ân okumanın bir unsuru olarak değerlendirir. 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurban Bayramı Hutbesi
    2025 yılı Kurban Bayramı hutbesi, İslam dünyası için büyük önem taşıyan bu mübarek bayramın ruhunu yansıtmaya hazırlanıyor.
  • Nisab Nedir?
    Nisab, zekat, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetlerin yerine getirilmesi için konulan zenginlik ölçüsüdür.
  • Adana Kurban Bayramı Namazı Vakti 2025
    Adana Kurban Bayramı Namazı Vakti 2025 yılı kurban Bayramı namazı saat kaçtadır ve ne zaman kılınır sorusu her yıl olduğu gibi 2025 yılında da büyük bir coşku ve heyecanla kutlanacak olan bu önemli dini bayramın en merak edilen konularından biridir.
  • Kurban Kesmek Kur’an’da Geçiyor mu?
    Kurban kesmek, İslam dininde önemli bir ibadettir. Peki, bu ibadetin temeli Kur’an’a dayanıyor mu? Kurban kesmek Kur’an’da geçiyor mu?
  • Ankara Kurban Bayramı Namazı Vakti 2025
    2025 yılında Ankara Kurban Bayramı hazırlıkları şimdiden merak konusu olmaya başladı. Özellikle Ankara Kurban Bayramı Namazı Vakti, ibadetlerini planlamak isteyen Ankaralı Müslümanlar için büyük önem taşıyor.