Fatiha Suresi Okunuşu - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fatiha Suresi Okunuşu

24.09.2024

Fâtiha Sûresi Okunuşu

Fâtiha Sûresi, Kur’an-ı Kerîm’in ilk sûresidir ve İslam’ın temel kaynaklarından biri olarak büyük bir öneme sahiptir. Mekke döneminin başlangıç yıllarında bağımsız bir sûre olarak indirilmiş olması, onun dini ve kültürel açıdan ne denli önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Bazı âlimlere göre “besmele” ile birlikte yedi âyetten oluşurken, diğerlerine göre “besmele” olmaksızın altı âyettir. 

Fâtiha Sûresi Arapça Yazılışı

  1. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ

  2. اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ

  3. اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ

  4. مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ

  5. اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ

  6. اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ

  7. صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ

Fâtiha Sûresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm Allah’ın ismiyle.

Hamd, âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur.

O, Rahmân ve Rahîm’dir.

O, hesap ve ceza gününün tek sahibidir.

Rabbimiz! Sadece sana kulluk eder ve sadece senden yardım isteriz.

Bizi dosdoğru yola eriştir;

Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna. Gazaba uğrayanların ve azıp sapanların yoluna değil.

Fâtiha Sûresi Tefsiri

Fâtiha Sûresi Tefsiri, Kur’ân’ın en değerli surelerinden biridir ve ibadetlerimizin temelini oluşturur. Kur’ân okumaya başlamadan önce, “Kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım” ifadesini kullanırız. Bu ifade, istiâze olarak adlandırılır. Eûzü, sığınma, emân talep etme veya yardım istemek gibi anlamlar taşır. Bu sözle, okuma sırasında karşılaşabileceğimiz olumsuz düşüncelere karşı korunmak için Allah’a sığınmış oluruz. Cebrâil (a.s.), Peygamber Efendimiz’e ilk olarak istiâze, besmele ve “Yaratan Rabbının adıyla oku!” (Alak 96/1) ayetini getirmiştir. Bu da, Kur’ân’ın okunmasının ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

İstiâze, Kur’ân okumaya başlamadan önce yapılmalıdır. Zira ayette geçen “Kur’ân okuduğun zaman” ifadesi, “Kur’ân okumak istediğin zaman” anlamına gelir. Bu da, Kur’ân’a yaklaşırken Allah’ın korumasını istemenin önemini vurgular. Bursevî, Rûhu’l-Beyân adlı eserinde bu duruma dikkat çekerek, istiâze ve besmeleyi Kur’ân okumanın bir unsuru olarak değerlendirir. 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır