Elemneşrahleke Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Elemneşrahleke Suresi

28.09.2024

Elemneşrahleke Suresi

İnşirah suresi Mekke döneminde nazil olmuştur. Toplamda 8 bölüm bulunmaktadır. İnşirah(Elemneşrahleke) suresi "açılmak, genişlemek" anlamına gelir. İnşirah Suresi, Allah'ın Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır ve İslam'ın önemli dualarından biridir. İnşirah suresi Kur'an-ı Kerim'in 94. suresidir. Sura İnşirah aynı zamanda yaygın olarak "Elemnesrareke" olarak da bilinir. Sebebi ise bu surenin isminin "Elem Nesler Rek" ifadesinden gelmesidir. İnşirah Suresi'nin yanı sıra Elem Nesler Suresi, Elem Nesler Lek Suresi ve Şaar Suresi olarak da bilinmektedir. Bu sure, Mekke döneminde nazil olduğuna inanılan kısa surelerden biridir. İnşirah Suresi, Hz Muhammed'e vahyedildiği ve Allah'ın onun göğüslerini genişlettiği ve ona yardım ettiği söylenmektedir. Zorlukla birlikte kolaylığın da olduğunu, azmin güzel sonuçlar doğuracağını vurguluyor.

İnşirah Suresi ( Elemneşrahleke)

Bismillahirrahmanirrahim.

1- Elem neşrah leke sadrek

2- Ve vada'na 'anke vizreke

3- Elleziy enkada zahreke

4- Ve refa'na leke zikreke

5- Feinne me'al'usri yüsren

6- İnne me'al'usri yüsren

7- Feiza ferağte fensab

8- Ve ila rabbike ferğab

İnşirah suresi Türkçe Meali

1- Senin için bağrını açmadık mı?

2- İndirmedik mi senden o yükünü?

3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

4- Senin şanını yüceltmedik mi?

5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

8- Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İnşirah Suresi Konusu

Allah İnşirah Suresini, Hz Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır. Bir zamanlar dar ve çökük olan göğsünün açılıp genişlediğini, yani bu melankoli halinden kurtulduğunu, zamanla yükünün azaldığını, zamanla itibarının arttığını söylemiştir. Bu yüzden inşirah suresini okumak insana sağlık huzur verdiğini düşündürür.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.
  • Misvak Nedir?
    Misvak, Salvadora Persica ağacının dallarından elde edilen, doğal bir diş temizleme aracıdır. Asırlardır İslam geleneğinde kullanılan bu bitkisel diş fırçası, içerdiği doğal antibakteriyel bileşenler sayesinde diş çürüklerini önlemeye yardımcı olur. Yüzyıllardır özellikle İslam kültüründe yer edinmiş bu geleneksel ürün, hem dini açıdan hem de sağlık açısından önemli faydalar sunar. Hz. Muhammed'in sünnetinde yer alan misvak kullanımı, Müslümanlar arasında ibadet öncesi bir temizlik ritüeli olarak yaygındır. Diş fırçasının atası olarak kabul edilen misvak, modern araştırmalarla da ağız ve diş sağlığına olan katkıları nedeniyle sıkça önerilmektedir. Diş eti hastalıklarını önlemesi, ağız kokusunu gidermesi ve doğal olarak dişleri beyazlatması, misvakın günümüzde bile tercih edilmesinin başlıca sebepleridir.
  • Ehl-İ Beyt Ne Demek? Kimlere Ehl-İ Beyt Denir?
    Ehl-i Beyt, İslam dünyasında derin bir saygı ve sevgiyle anılan, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini ifade eden bir kavramdır. Peki Ehl-i Beyt kimlerden oluşur? Neden bu kadar önemlidir? Detaylara birlikte bakalım.
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır