Elemneşrahleke Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Elemneşrahleke Suresi

28.09.2024

Elemneşrahleke Suresi

İnşirah suresi Mekke döneminde nazil olmuştur. Toplamda 8 bölüm bulunmaktadır. İnşirah(Elemneşrahleke) suresi "açılmak, genişlemek" anlamına gelir. İnşirah Suresi, Allah'ın Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır ve İslam'ın önemli dualarından biridir. İnşirah suresi Kur'an-ı Kerim'in 94. suresidir. Sura İnşirah aynı zamanda yaygın olarak "Elemnesrareke" olarak da bilinir. Sebebi ise bu surenin isminin "Elem Nesler Rek" ifadesinden gelmesidir. İnşirah Suresi'nin yanı sıra Elem Nesler Suresi, Elem Nesler Lek Suresi ve Şaar Suresi olarak da bilinmektedir. Bu sure, Mekke döneminde nazil olduğuna inanılan kısa surelerden biridir. İnşirah Suresi, Hz Muhammed'e vahyedildiği ve Allah'ın onun göğüslerini genişlettiği ve ona yardım ettiği söylenmektedir. Zorlukla birlikte kolaylığın da olduğunu, azmin güzel sonuçlar doğuracağını vurguluyor.

İnşirah Suresi ( Elemneşrahleke)

Bismillahirrahmanirrahim.

1- Elem neşrah leke sadrek

2- Ve vada'na 'anke vizreke

3- Elleziy enkada zahreke

4- Ve refa'na leke zikreke

5- Feinne me'al'usri yüsren

6- İnne me'al'usri yüsren

7- Feiza ferağte fensab

8- Ve ila rabbike ferğab

İnşirah suresi Türkçe Meali

1- Senin için bağrını açmadık mı?

2- İndirmedik mi senden o yükünü?

3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

4- Senin şanını yüceltmedik mi?

5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

8- Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İnşirah Suresi Konusu

Allah İnşirah Suresini, Hz Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır. Bir zamanlar dar ve çökük olan göğsünün açılıp genişlediğini, yani bu melankoli halinden kurtulduğunu, zamanla yükünün azaldığını, zamanla itibarının arttığını söylemiştir. Bu yüzden inşirah suresini okumak insana sağlık huzur verdiğini düşündürür.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir:
  • İslam Ahlakının Konusu
    İslam ahlakı, insanın davranışlarını Kur'an ve sünnet ışığında değerlendiren bir ahlak sistemidir. İslam ahlakının konusu, insanın iç dünyasını ve dış davranışlarını Allah’ın rızasına uygun hale getirmektir. Bu açıdan, İslam ahlakı sadece bireysel değil, toplumsal hayatı da şekillendiren kapsamlı bir değerler bütünüdür.
  • Ahlak İle Terbiye İlişkisi
    Ahlak ve terbiye kelimelerinin anlamları birbiri ile ilişkili kelimelerdir. Toplumların temel yapı taşlarını oluşturan bu iki kavram, insanın hem bireysel gelişiminde hem de toplumsal uyumunda kritik roller üstlenir.
  • Risalet Ne Demek?
    Risalet, İslam'da önemli bir kavramdır ve rasullük ve peygamberlik ile yakından ilişkilidir. Bu terim, Allah'ın mesajını insanlara iletme görevini ifade eder ve bir kişi ya da tarafın mesajını diğerine iletme anlamında elçilik olarak yorumlanabilir.
  • Hucurât Suresi 5. Ayeti ve Meali
    Kur'an-ı Kerim'in 49. suresi olan Hucurât Suresi, toplumsal düzen ve ahlaki değerler konusunda Müslümanlara önemli öğütler sunar. Özellikle surenin 5. ayeti, günümüzde de büyük anlam taşıyan sabır ve teenni (acele etmeme) kavramlarına dikkat çeker.