Berat Kandili Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Kandili Nedir?

06.08.2024

Berat Kandili Nedir?

Arapçada anlamı şabanın yarısı olan Berat Kandili dinimizde kutsal olarak kabul edilen günlerdendir. Osmanlı devletinden gelen şaban ayının 14. günü ile 15. gününü bağlayan gecenin kutsal sayılmasından yola çıkılmıştır. Osmanlı padişahlarından 2. Selim’in minarelerde kandil yakmasıyla adına Berat Kandili denmiştir. Beratın Türkçe karşılığı temize çıkmaktır. Bu yüzden de Berat Kandili gecesi günahlardan arınma gece olarak İslam da karşımıza çıkmaktadır.

Berat kandili ile ilgili Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hadisi de görülmektedir. Bu hadiste: ‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman gecesinde ibadete kalkın. Kandilden sonraki gece oruç tutun.’ Şeklinde hadis vermiştir. Berat gecesinde insanların bereketleri artacak ve günahları temizlenecektir. Kim oruç tutarsa ona en hayırlı kısmetler açılacak denmektedir. Berat gecesi aynı zamanda rahmet gecesi olarak da bilinir. Bunun temel sebebi günahların bağışlanmasıdır.

Berat Kandil’inde Neler Yapılır?

İbadetlerin en büyüğünün Berat Kandili gecesinde yapılması gerektiği bilinmektedir. Berat gecesinde Allah kullarına rahmet ve bereket dağıtarak en iyi şekilde mükafatlandırmaktadır. Öncelikli olarak oruç tutmak gerekmektedir. Oruç tutarak ibadetini tamamlayan kişiler daha fazla bereketlenecek malları çoğalacaktır. Diğer yapılması gerek ibadet ise kuranı kerim okuyarak Allahtan isteklerini belirtmektir. Bunu yapan kişilerin dilekleri en kısa sürede gerçekleşecektir.

Dua ederek tesbih çekmek Allaha günahları için yalvaran kişilerin günahları silinecek tövbeleri kabul edilecektir. Aynı zamanda berat gecesinde kuranı kerimin son suresinin indiği gecedir. Berat kandili bu yüzden en önemli geceler arasında yer almaktadır. Kuranı kerimin tamamlanmasına ise inzai denilir. Bütün ibadetler Allah tarafından hoş karşılanacak ve tövbe edenlerin tövbeleri kabul edilecektir. Bu gecede oruç tutmak özellikle açın halinden anlamak mal varlığınıza bereket sağlayacaktır. En güzel gecelerden biri olarak bilinmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir