Arapça’dan dilimize geçen berat kelimesi, ‘‘bir yükümlülükten kurtulma, aklanma’’ anlamına gelir. Mübarek üç aylardan olan Şaban ayının 15. Gecesine denk gelen Berat Gecesi, Berat Kandili olarak kutlanır. Hz. Muhammed’in hadisi şeriflerinde belirttiği üzere bu gece edilen dualar, kılınan nafile namazlar ve tövbeler kişinin beraet etmesine vesile olur.
Müslümanlar Berat Gecesi’ni değerlendirmek için bu günü bol bol dua ve ibadet ederek geçirir. Dua esnasında kişi Allah ile doğrudan iletişim kurar. Böylelikle kişiler şükürlerini, dilek ve isteklerini Allah’a öznel olarak iletmiş olur. Berat gecesi duası ya da bu güne özel bir namaz bulunmamaktadır. Bu nedenle Berat Gecesi’nde önemli olan Müslümanların dilediği gibi Allah’a kalplerini açarak dua etmesidir.
Hz. Muhammed’in bu geceye ait özel bir duasına kaynaklarda rastlanmaz. Peygamber efendimiz bu gecenin gündüzünü oruçlu geçirmeyi, nafile namaz kılmayı ve Kur’an’ı Kerim okumayı tavsiye etmiştir.
Berat kandilinde dualar kabul olur mu? Sorusu, İslam alemi tarafından sıklıkla araştırma yapılan konulardan biridir. Bu gece gönülden yapılan dualar kuşkusuz kabul edilir. Hz. Muhammed’in bir hadisi şerifi bunu müjdeler bu hadisi şerifte ise şöyle buyrulmuştur;
Berat Gecesi ve diğer mübarek günlerde alimlerin tavsiye ettiği dualardan biri de şöyledir;