Adak Kurbanı Nasıl Kesilmelidir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Adak Kurbanı Nasıl Kesilmelidir?

18.09.2024

Adak Kurbanı Nasıl Kesilmelidir?

Adak kurbanı İslam dininde bir isteğin gerçekleşmesi için kişinin Allah’a şükür etmek amacıyla kesilen bir hayvandır. Farz değildir ama adak adandıktan sonra onun yapılması vacip olarak kabul edilir. Bu ibadeti yerine getirirken nasıl yapıldığını ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Adak kurbanı nasıl kesilmelidir, adak kurbanı kesmenin şartları nelerdir? Sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

 Allah rızası için yapılan bu ibadette öncelikle hayvan seçilir ve sonra kesicinin kesmesi için vekalet vermeniz gerekir. Kesicide şu soruyu sorar: “Allah rızası için adağını ya da kurbanını veya akikanızı kesmek için beni vekil tahin eder misiniz?” der. Kesicinin bu soruyu 3 kez sorması gerekir. Daha sonra Adak sahibi: 3 defa “Evet, ediyorum.” Der, duası okunur ve sonra 3 defa “Bismillahi Allahu ekber” diye kurban kesilir. Bunu yaparken kurban kesilecek hayvana eziyet edilmemeli ve acı çektirilmemelidir bu nedenle kesicinin kesim işlemini daha süratli bir şekilde yapması gerekir.

Adak kurbanı kesmenin şartları nelerdir?

Adak kurbanını yerine getirirken bazı şartlara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar;

  • Adanacak kurban seçildikten sonra okunması gereken dualar ve adanacak şeyin niyetinin tekrar edilmesidir.
  • Kesim sonrasında etin fakir fukaraya dağıtılmalı ve kuranın dağıtımı gizli ve hızlı şekilde yapılmalıdır.
  • Adak kurbanının etinden kişinin akrabalarının yemesi mümkün değildir yani kişinin annesi, babası, kardeşleri, oğulları, torunları ve kendi neslinden gelenler kesilen etten yiyemezler ancak çok uzaktan bir akrabası olup ve fakir olması şartıyla verilebilir.
  • Kurban gizli bir şekilde dağıtılmalı dağıtan kişi gösterişe girmemeye dikkat etmelidir.
  • Adak kurbanı kesimi, dini usullerle ve kurallara uygun tarzda gerçekleştirilmelidir. Helal kesim yöntemi olan “zabih” uygulanmalıdır.
  • Kişi belirttiği sürede kurbanı kesmelidir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir