Adak Kurbanı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Adak Kurbanı

23.09.2024

Adak Kurbanı

Adak kurbanı Allah’a olan bağlılığı ifade etmek için kişinin Allah’a adak olarak sunduğu kurbandır. Kelime manası olarak da kurban; yakın, yakınlaşmak, yakın olmak anlamlarına gelmekte ve İslami olarak da “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan” anlamını taşımaktadır. Allah’ın rızasını kazanmak için kişinin kendi isteği ile kestiği kurbandır.

 Hanefi mezhebine göre imkanı olan kişilerin Kurban Bayramı’nda küçük veya büyükbaş hayvan keserek kurban ibadetini yerine getirmesi sünnet iken kişinin kendi isteğiyle kestiği adak kurbanı sünnet olan ibadetlerimizdendir. Adak gibi akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbanları da dinimizde Allah’a yaklaştıran ibadetlerimizdendir. Bu ibadet, aynı zaman da toplumu paylaşmaya ve dayanışmaya teşvik eder. Kişinin Allah’tan bir istekte bulunması ve bu isteğin gerçekleşmesi sonucu Allah’a kurban adayacağını ikrar etmesi ile vacip olan bu ibadette, adak adayan kişinin belirli bir niyetle kesmek için seçtiği hayvanın sağlıklı olması gerekir. Kişi isteklerinin gerçekleşmesi ile yaşadığı sevinci dağıtacağı kurban etleri ile insanlarla paylaşmasını ihtiva eder. Ancak bu kurbanı kesecek kişinin kestiği etten kişinin anne-babası, dede-nenesi, çocukları ve torunları yiyemezler.

Adak Kurbanının şartları nelerdir?

Adak kurbanı kesecek kişinin bazı şartları taşıması gerekir;

  • Adak verecek kişinin bir amacının gerçekleşmesini istediği takdirde niyet ederek bunu ikrar etmelidir.
  • Kişi, ergenlik çağına ulaşmış ve akıl sahibi olmalıdır.
  • Dinimizde temizlik oldukça önemlidir bu nedenle kesim için belirlenmiş temiz bir mekan olmalıdır.
  • Kişi kurban kesebilecek maddi imkanlara sahip olmalıdır.
  • Adak adayan kişinin kurbanı niyet ederken kesmek için belirlediği süre ne zamana kadar ise o sürede kesmeli veya niyeti gerçekleştikten hemen sonra kesmelidir.
  • İslam’a göre helal kesim yöntemi olan “zabih” uygulanmalıdır.

Adak adamak kişinin inanç ve iradesine bağlı bir karar olduğundan zorunlu bir ibadet değildir. Kişi kendi inancı ve isteği doğrultusunda adak adamalıdır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Adak Kurban Fiyatları
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.