Adak kurbanı Allah’a olan bağlılığı ifade etmek için kişinin Allah’a adak olarak sunduğu kurbandır. Kelime manası olarak da kurban; yakın, yakınlaşmak, yakın olmak anlamlarına gelmekte ve İslami olarak da “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçükbaş ve büyükbaş hayvan” anlamını taşımaktadır. Allah’ın rızasını kazanmak için kişinin kendi isteği ile kestiği kurbandır.
Hanefi mezhebine göre imkanı olan kişilerin Kurban Bayramı’nda küçük veya büyükbaş hayvan keserek kurban ibadetini yerine getirmesi sünnet iken kişinin kendi isteğiyle kestiği adak kurbanı sünnet olan ibadetlerimizdendir. Adak gibi akika, şükür, şifa, sadaka ve nafile kurbanları da dinimizde Allah’a yaklaştıran ibadetlerimizdendir. Bu ibadet, aynı zaman da toplumu paylaşmaya ve dayanışmaya teşvik eder. Kişinin Allah’tan bir istekte bulunması ve bu isteğin gerçekleşmesi sonucu Allah’a kurban adayacağını ikrar etmesi ile vacip olan bu ibadette, adak adayan kişinin belirli bir niyetle kesmek için seçtiği hayvanın sağlıklı olması gerekir. Kişi isteklerinin gerçekleşmesi ile yaşadığı sevinci dağıtacağı kurban etleri ile insanlarla paylaşmasını ihtiva eder. Ancak bu kurbanı kesecek kişinin kestiği etten kişinin anne-babası, dede-nenesi, çocukları ve torunları yiyemezler.
Adak kurbanı kesecek kişinin bazı şartları taşıması gerekir;
Adak adamak kişinin inanç ve iradesine bağlı bir karar olduğundan zorunlu bir ibadet değildir. Kişi kendi inancı ve isteği doğrultusunda adak adamalıdır.