2025 Dini Günler - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

2025 Dini Günler

08.08.2024

2025 dini günler, İslami takvimde önemli dini günlerin ve mübarek zaman dilimlerinin yaşanacağı bir yıl olacak. Bu özel yılın heyecanı, Üç Ayların Başlangıcı anlamına gelen Receb ayının ilk günü ile başlıyor. İslam inancına göre, bu ayların başlamasıyla birlikte Müslümanlar maneviyatlarını güçlendirmek, ibadetlerini artırmak ve hayatlarını dini değerler doğrultusunda yeniden düzenlemek için bir fırsat yakalamış olurlar.

Üç Aylar içerisindeki Regaip Kandili, Receb ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece kutlanır ve bu gece, Allah'tan rahmet ve mağfiret dilemek için önemli bir zamandır. Takip eden günlerde, Miraç Kandili gelir ki bu gece Hz. Muhammed'in (s.a.v) göğe yükselerek Allah’ın huzuruna çıkışı anısına kutlanır. Yine aynı ay içinde Berat Kandili, Şaban ayının ortasında yer alır ve bu gece Müslümanlar için günahların affı ve duaların kabulü için önemli bir fırsattır.

Ve elbette, Üç Ayların en önemlisi olarak kabul edilen Ramazan-ı Şerif'in Başlangıcı, Müslümanlar için ibadet, oruç, sabır ve tefekkür ayı olarak mübarek bir zaman dilimini işaret eder. 2025 dini günler, Üç Ayların her biri ve içindeki kandiller, Müslüman topluluklara manevi huzur ve barış getirmesi umulan önemli zamanlar olarak dikkat çekecektir. Bu mübarek günlerde ibadete yönelmek ve Allah'ın rahmetine sığınmak, tüm Müslümanların ortak arzusu olacaktır. 

 

2025 YILI DİNİ GÜNLER VE GECELER

GÜN / GECE

TARİH

Üç Aylar'ın Başlangıcı

1 Ocak 2025 Çarşamba

Regaip Kandili

2 Şubat 2025 Pazar

Miraç Kandili

26 Ocak 2025 Pazar

Berat Kandili

13 Şubat 2025 Perşembe

Ramazan'ın Başlangıcı

1 Mart 2025 Cumartesi

Kadir Gecesi

26 Mart 2025 Çarşamba

Ramazan Bayramı 1. Gün

30 Mart 2025 Pazar

Ramazan Bayramı 2. Gün

31 Mart 2025 Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Gün

1 Nisan 2025 Salı

Arefe Günü

5 Haziran 2025 Perşembe

Kurban Bayramı 1. Gün

6 Haziran 2025 Cuma

Kurban Bayramı 2. Gün

7 Haziran 2025 Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Gün

8 Haziran 2025 Pazar

Kurban Bayramı 4. Gün

9 Haziran 2025 Pazartesi

Hicri Yılbaşı

26 Haziran 2025 Perşembe

Aşure Günü

5 Temmuz 2025 Cumartesi

Mevlid Kandili

3 Eylül 2025 Çarşamba

Üç Aylar'ın Başlangıcı

21 Aralık 2025 Pazar

Regaip Kandili

25 Aralık 2025 Perşembe

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Şecaat Nedir?
    Şecaat, dilimizde sıkça duyulan ancak çoğu zaman derin anlamı tam olarak kavranmayan bir kavramdır. Bu kelime, Arapça kökenli olup, yüksek ahlaki değerleri içinde barındırır. İnsanların cesaretini, yiğitliğini, kahramanlığını ve korkusuzluğunu ifade eden şecaat, aynı zamanda bir kişinin zorluklar karşısında gösterdiği direnç ve kararlılığı simgeler. Günümüzde şecaat terimi, sadece savaş ya da fiziksel mücadele bağlamında değil, aynı zamanda hayatın çeşitli alanlarında, kişisel ve sosyal mücadelelerde de geçerlidir.
  • Mevlit Ne Demek?
    Mevlit, İslam kültüründe Hz. Muhammed’in doğumunu anlatan ve onu öven manzum eserlerin genel adıdır. Bu eserler, Hz. Muhammed’in hayatı, ahlaki değerleri ve öğretileri üzerine odaklanarak, onun önemini ve İslam’daki yerini vurgular. Mevlit, sadece bir edebi eser olmanın ötesinde, toplumsal ve dini bir işlev de taşır. Aynı zamanda bu eserlerin okunmasıyla gerçekleştirilen törenlere de “mevlit” adı verilir.
  • Zeydiye Nedir?
    Zeydiye, Şii mezhepleri arasında özel bir yere sahip olup, kökeni ve inanç sistemiyle hem Şii hem de Sünni yönleri bir arada barındıran benzersiz bir İslam mezhebidir. 8. yüzyılda Hz. Ali'nin torunu Zeyd bin Ali'nin liderliğinde ortaya çıkan bu mezhep, Ehl-i Beyt sevgisini merkeze alırken, diğer Şii gruplardan farklı olarak ilk üç halifeyi de meşru kabul etmektedir.
  • Ehli Sünnet Nedir?
    Ehli sünnet, İslam dininde Hz. Muhammed2in sünnetine uyanlara denir. İslam dünyasında yaygın olan iki ana mezhepten biri olan en yaygın iki kolundan Ehl-i Sünnet sünnilik diğeri şiiliktir. Bu iki mezhep arasında çeşitli konularda aralarında görüş ayrılıkları vardır.
  • Siyer Ne Demektir?
    Siyer, Arapça kökenli bir kelime olup "yürümek, bir yol izlemek" anlamına gelen sîrah kelimesinden türemiştir. Kavramsal olarak, İslam'ın ilk dönemlerinde ortaya çıkmış ve zamanla sistemleşen önemli bir ilim dalını ifade eder. İslam literatüründe ise bu terim, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatını, ahlakını, savaşlarını, davet yöntemlerini ve insanlarla olan ilişkilerini anlatan ilim dalıdır.