- Kardeş Eli Derneği
Serbest Fitre
TL

Serbest Fitre

Ramazan ayı, maddî ve manevî pek çok güzelliği bir arada yaşatması, yeryüzünü huzur iklimiyle doldurması, şefkat ve merhametin daha fazla hissedilmesiyle insanları daha fazla iyiliğe yönlendiren mübarek bir ay. Zekât, fitre, infak ve sadaka gibi ibadetleri hatırlamak, yaşatmak ve gerçekleştirmek için hayırlı bir vesile. Sosyal dayanışma ve yardımlaşma ortamı sağlamasıyla insanlar arasında kardeşlik duygusunu çoğaltan on bir ayın en kıymetli zamanlarından.

Sevgili Peygamberimiz (sav) Ramazan ayının fazileti hakkında şöyle buyurmaktadır:

“Eğer ümmetim Ramazan ayında tecelli eden fazilet ve mükafatları gerçekten bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi. Ramazan ayının ilk gecesi olduğu zaman şeytanlar ile cinlerin azgınları zincire vurulur, cehennem kapıları kapatılır, onlardan hiçbiri açılmaz. Cennet açılır ve onlardan hiçbiri kapanmaz. Bir münadi şöyle seslenir: Ey hayırlı işler yapmak isteyen kimse! Bu isteğini yerine getir, hayırlı işler yap. Ey kötü işler yapmak isteyen insan! Bu istediğinden vazgeç. Allah Ramazan ayında birçok insanı cehennemden azat eder. Bu durum Ramazan’ın her gecesinde devam eder”

Diğer bir hadis şerifte ise oruç hakkında şu bilgiyi iletir bizlere: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar.”

Peygamber Efendimiz (sav), Ramazân-ı Şerîf’in fazîletlerine erişme konusunda sadaka-i fıtrın önemli bir yeri olduğunu şöyle buyurmuştur: “Her kim Ramazan’ı oruçlu geçirir, gusül alarak namazgâha erkenden gider ve onu fitre ile sona erdirirse bayram namazından bağışlanmış olarak döner”

Ramazan ayını tamamlayarak bayrama ulaşmanın şükrü için yapılan fitre bağışları, yoksul ve muhtaçların da bayram sevinci yaşamalarına katkıda bulunmayı sağlıyor. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır), toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesini sağlıyor, toplumun her kesiminde mutluluğu paylaşmaya vesile oluyor.

İnsanların paylaşma bilincini canlı tutan ve Ramazan bereketinden zengin-fakir ayrımı olmaksızın herkesin istifade edebilmesini sağlayan fitre bağışı, yardımlaşmanın mutluluğunu yaşamak için güzel bir fırsat. Fitre vererek bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğini karşılamak, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmak iyilik ve kardeşlik için atılmış kıymetli bir adım değerinde.

İçerisinde bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi’ni barındıran mübarek Ramazan-ı Şerif, bu yıl dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğin, dayanışma ve kardeşliğin oluşmasına, insanların manevi duygulara daha fazla yönelmesine vesile oluyor. Zorluklar karşısında manevi olarak bir araya gelmeyi bizlere öğütlüyor.

Kardeş Eli Derneği olarak, destekleriniz sayesinde bugün dünyanın dört bir yanına yardımlarınızı ulaştırıyoruz. Savaşların sürdüğü, doğal afetlerin yaşandığı, kıtlık ve susuzlukla mücadele eden çaresiz insanlara 2006’dan beri aynı istek ve azimle kardeş eli uzatıyoruz. Yapılan her bir yardımı, yaşanabilir bir dünya için iyilik anahtarı olarak görüyoruz. Mutluluğun paylaştıkça çoğaldığını, büyük veya küçük fark etmeksizin her bir iyiliğin mutlaka mazlum bir kalbi iyileştirdiğini düşüyoruz. Siz de yardımlarınız ile yetim bir çocuğa umut, çaresiz bir aileye mutluluk olabilirsiniz.